НОВИНИ

Рискове от корупция заради спорните "златни визи" за гражданство в ЕС

В повече от 10 държави от Европейския съюз, сред които и България, съществуват програми за получаване на гражданство срещу инвестиции. Според Европейския парламент националните схеми за така наречените "златни визи" крият рискове от корупция и от тях могат да се облагодетелстват престъпници. Европарламентът настоява Европейската комисия да предложи законодателни мерки. Още за европейските схеми за получаване на гражданство - от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:12, 30.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Австрия, Белгия, България, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Испания, Унгария и Великобритания предлагат програми "Златна виза". Чрез тях богати чужди инвеститори могат да придобият гражданство от съответната държава, което пък им дава и правото да се ползват от всички права на гражданите на ЕС. През последните години нарастват критиките, че подобни програми за търгуване на гражданство представляват сериозен риск за сигурността и помагат на престъпници, замесени във финансови злоупотреби и пране на пари, да станат граждани на ЕС.

Кипър и Малта са начело в класацията по предоставяне на гражданство. От 2013 година насам Кипър е привлякъл близо 5 милиарда евро инвестиции срещу кипърски паспорти за богати чужденци - предимно украинци и руснаци. Сред тях е и руският олигарх Олег Дерипаска.

Според Европейската комисия предоставянето на гражданство е въпрос от компетенциите на националните държави. Европарламентът обаче иска по-строги мерки и хармонизирани законодателни действия за целия Евросъюз.

Софи Инт Велд, евродепутат от Холандия (АЛДЕ), май 2018: Трябват ни по-строги европейски правила, европейски стандарти. Европейската комисия трябва да излезе със законодателни предложения. Стига с това "Въпросът не е в нашите компетенции".

До края на година се очаква докладът на Европейската комисия по темата. В него ще има и конкретни примери от отделните държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал уволни Лопетеги
Реал уволни Лопетеги
В надпревара за наследството на Ангела Меркел
В надпревара за наследството на Ангела Меркел