НОВИНИ

Рискът от африканска чума по свинете у нас е реален

Рискът от разпространение на африканската чума по дивите прасета в България е реален, след като заболяването беше регистрирано на територия на Румъния - предупредиха експерти от Министерството на земеделието и храните. Болестта не е опасна за хората и те не могат да се заразят от нея, но разпространението ѝ сред домашните животни може доведе до унищожаването на животните в цели стопанства. Това може да предизвика големи загуби за производителите на свинско месо и да повлияе на цената му на пазара.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
19:14, 21.02.2018
Чете се за: 00:55 мин.
Още

До момента ваксина или лекарство за Африканската чума все още не е намерена. Вирусната инфекция е открита на две места, преди няколко месеца в съседна Румъния, с което тя става 11-ата държава в Европа засегната от заболяването. От Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието прогнозират, че е възможно скоро заболяването да бъде регистрирано и у нас.

проф. д-р Бойко Ликов, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига: За хората не е опасно, за свинете е много опасно. Когато това заболяване се констатира при домашните животни, фермата в която е констатирано, трябва да бъдат унищожени всички индивиди. Независимо дали са 3, 300 или 30 000.

Загубите за свинефермите, в които е открито заболяването, са огромни, защото болестта не се лекува. Основен носител на вируса са дивите прасета. От тях заразата бързо може да се прехвърли и върху домашните, но пълният отстрел на дивите свине в даден регион не е решение на проблема.

проф. д-р Георги Георгиев, Център за оценка на риска по хранителната верига: Ние говорим за една трансгранична инфекция, която изисква трансгранично мислене. Т.е не може България да прави опити за намаляване на популацията на дивите си прасета. При условие, че това не е координирано действие и със съседните ни държави, тъй като има опасност още по-бързо да си го докараме.

Министерството на Земеделието и храните е разработило и стратегия за борба с болестта. Експертите съветват ловците при всяко отстреляно прасе да носят проби за изследване в районната ветеринарномедицинска служба и да сигнализират при всеки открит труп на дивеч в гората. Стопаните пък трябва да сигнализират районния ветеринарен лекар при всяко открито болно или умряло животно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боко Харам отвлякоха още 90 момичета
Боко Харам отвлякоха още 90 момичета
КЕВР ще направи нужното да не повишава цените на парното и тока от ТЕЦ
КЕВР ще направи нужното да не повишава цените на парното и тока от ТЕЦ