НОВИНИ

Рискът от инфаркт е най-нисък в събота

За разлика от други здравословни проблеми, сърдечният удар често "сварва" жертвите си неподготвени. Ако състоянието на сърцето е влошено, инфарктът може да се случи по всяко време. Резултатите от ново проучване обаче показват, че най-малка вероятност за сърдечен удар има в събота, пише в. "Дейли стар". Откритието може да помогне на потенциално застрашените хора да бъдат малко по-подготвени.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:17, 22.07.2017
Чете се за: 00:24 мин.
Още
рискът инфаркт нисък събота

За целите на проучването си шведски специалисти са анализирали данни за над 150 000 болнични приема след инфаркт за период от седем години.

Изследователите са установили, че рискът от сърдечен удар в събота е най-нисък. За сметка на това опасността се покачва с 11 процента в понеделник. В първия ден от седмицата рискът се е оказал по-висок, отколкото в който и да е друг от останалите работни дни.

Специалистите изненадващо са установили, че рискът от инфаркт в понеделник е с 20 процента по-висок за по-младите служители.

Изследователите са открили още, че най-малка опасност от сърдечен удар има през юли, докато най-рисковият месец за инфаркт е декември.
Учените приписват установената зависимост на понижените или повишени нива на стрес през съответните дни или месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Орбан: Полша е подложена на европейска инквизиция
Виктор Орбан: Полша е подложена на "европейска инквизиция"
Милиони левове влизат в Пловдив от световното първенство по академично гребане
Милиони левове влизат в Пловдив от световното първенство по академично гребане