НОВИНИ

Ръководството на БНБ взело над 500 000 лв. преди фалита на КТБ

Ръководството на БНБ е получило над 500 000 лева възнаграждения за 6-те месеца преди фалита на КТБ. За година и половина сумата е над 1 400 000 лева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:47, 24.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Данните бяха изнесени от депутати от Реформаторския блок, които спечелиха съдебно дело за оповестяване на заплатите в БНБ. И днес депутати поискаха докладът на Аликс Партнърс за КТБ да стане достъпен за обществото. От вчера той може да бъде прочетен от народните представители в секретното деловодство на парламента.

Бившият управителят на БНБ Иван Искров е получавал средно 19 000 лева месечно от заплата и бонуси за първата половина на 2014 г. С около 2 000 лева по-малко са получавали подуправителите на банката. Общо за целия Управителен съвет сумата за този период е близо 360 000 лева от заплати и още над 203 000 лева от бонуси, или общо над 562 000 лева.

Мартин Димитров - депутат от Реформаторския блок: "Първо не приемаме шефът на БНБ да взема 4 пъти повече от премиера. Най-високи заплати БНБ са получавали преди фалита на КТБ. Тогава са били най-мотивирани. Не би трябвало в този период да има проблеми с която и да е банка".
Петър Славов - депутат от Реформаторския блок: "Стои въпросът чисто морално дали не е редно поне бонусите да бъдат върнати от ръководството тогава на БНБ".

За следващите 2 периода от по 6 месеца бонусите намаляват, а оттам и доходите на ръководството на БНБ - съответно на 440 000 и 397 000 лева. Реформаторите отново ще предложат да има таван за заплатите на Управителния съвет - да не надвишават тази на председателя на парламента. От формацията питат финансовия министър какви клаузи за конфиденциалност има в договора с фирмата Аликс Партнърс и дали докладът за КТБ може да стане достъпен за обществото. Владислав Горанов коментира, че дори внасянето на доклада в секретното деловодство на парламента, е движение по ръба на закона, без да има изрична законодателна инициатива или решение на съда. Горанов обаче смята, че общественият интерес е важен.

Владислав Горанов - министър на финансите: "Смятам, че не с популистки лозунги, а с промени в Закона за банковата несъстоятелност може да се разкрие всичката налична информация в КТБ, която да доведе до това кой всъщност е участвал в разграбването на банката.

ДПС посочиха, че докладът потвърждава всичко, което се знае за КТБ и че са предприели стъпки за законодателни промени да бъде разсекретен.

Йордан Цонев - ДПС: "Истината за КТБ е отдавна ясна, банката е управлявана от мажоритарния собственик и акционерите като пирамида, закупувани са активи с пари на вложителите и те не са заложени в банката".
;

От дясно са скептични, че докладът на Аликс Партнърс ще разкрие истината за източване на банката.

Радан Кънев - съпредседател на Реформаторския блок: "Дори се притеснявам дали този доклад съдържа достатъчно материали за прокуратурата".
Румен Гечев - БСП лява България: "Могат да се проследят парите и без доклада. С трите имена са на бюрото на прокурора кой е получил парите без обезпечение, кой е дал парите без обезпечение и ако обичат да започват съдебните процеси.
Георги Кадиев - независим депутат: "Времето е в нас, и ние сме във времето, докладът е в парламента и парламентът е в доклада, това очаквахме - да видим хора от парламента, които са в доклада, няма такова нещо".

Според Кадиев, заданието към фирмата "Аликс Партнърс" е било такова, че в доклада да бъдат дадени само препоръки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 700 сигнала в Инспекцията по труда във Варна
Близо 700 сигнала в Инспекцията по труда във Варна
Очакванията към доклада на Аликс Партнърс били преекспонирани
Очакванията към доклада на "Аликс Партнърс" били преекспонирани