НОВИНИ

Робърт Мълър ще разследва Тръмп за връзки с Русия

Бившият директор на ФБР Робърт Мълър поема разследването за връзки на екипа на Доналд Тръмп с Русия и дали това е повлияло на избора на милиардера за президент на САЩ. Репутацията на Мълър и статутът му на специален прокурор гарантират, че на Белия дом няма да бъде позволено да оказва политическо влияние върху разследването.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
16:23, 18.05.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
робърт мълър разследва тръмп връзки русия

Робърт Мълър беше начело на ФБР от 2001-а до 2013 година при управлението на президенти и от двете партии. Единствен той, освен легендарния Едгар Хувър, е ръководил бюрото повече от 10 години. "Златният стандарт във ФБР", е определението, което му даде Барак Обама.

С назначаването му за специален прокурор министерството на правосъдието на Съединените щати откликна на обществения натиск да гарантира независимост на разследването, което цели да докаже дали хора от екипа на Тръмп и Русия са обединили усилия за вкарването на милиардера в Белия дом. Тръмп е обвиняван, че с уволнението на наследника на Мълър на върха на ФБР Джеймс Коуми цели да попречи на Бюрото да стигне до истината по случая.

Според последните разкрития президентът е поискал от Коуми да спре разследването срещу бившия му съветник по националната сигурност Майкъл Флин. Ако Мълър докаже, че това е вярно, Тръмп ще може да бъде отстранен от президентския пост. А той, макар и назначен от тях, няма да се съобразява със заповедите на министъра на правосъдието Джеймс Сешънс или на заместника му Род Розенстийн.

Тръмп засега реагира на назначаването на Мълър, като нарече аферата "най-големия лов на вещици в историята на Съединените щати."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа
България пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа
България очаква от ЕС още 400 млн. евро за охрана на границата
България очаква от ЕС още 400 млн. евро за охрана на границата