НОВИНИ

Роботи помагат в земеделието

Британска компания е разработила робот, който да помага в земеделските дейности. Той се използва главно за откриване на плевели и вредители по насажденията. Как се казва новият помощник, разказва Ива Стойкова.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:13, 10.12.2018
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Натиск от цените на суровините, от нуждата за повече ефективност в земеделието и от стремежа за щадене на околната среда. С всички тези трудности се сблъсква Джейми Бътлър в своето стопанство в Англия. Той обаче си има ценен помощник - робот на име Том, който използва GPS, изкуствен интелект и смартфон технология, чрез която прави дигитална карта на полето.

Бен Скот-Робинсон, разработчик на робота: Това, което правим, не може да бъде постигнато от човек. Физически не е възможно един земеделски стопанин да обиколи и да провери всяко растение и да го обгрижва. Това обаче е постижимо, ако имате неуморим помощник като робот.

Следващата година британската компания, разработила робота Том, планира да започне тестове с още две машини, които ще бъдат специализирани в три направления - засяване, подхранване и плевене на културите. Те ще се казват Дик и Хари. Освен всички други предимства, роботите са по-леки от тракторите.

Джейми Бътлър, земеделец: Робот, трактор... те са просто средство. В известен смисъл обаче правим стъпка назад към поколението на дядо ми. Искаме да използваме малко земеделска земя за повече продукция.

Самоуправляеми трактори и роботизирани машини се използват от години в земеделието. Отскоро дронове също следят за развитието на насажденията. Но някои дейности трудно могат да бъдат изпълнени от роботи като ръчното бране на деликатните ягоди или малини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва ли ни АЕЦ Белене - коментират Румен Петков и Мартин Димитров
Трябва ли ни АЕЦ "Белене" - коментират Румен Петков и Мартин Димитров
Започва Международна конференция за миграцията под егидата на ООН
Започва Международна конференция за миграцията под егидата на ООН