НОВИНИ

Майки излизат на протест срещу закриването на родилното отделение в Дупница

Родилното отделение в общинската болница в Дупница може да спре да работи, заради по-малко родените през миналата година деца и финансовото му състояние. От няколко дни тръгна петиция за спасяване на отделението, а днес пред общината се провежда протест в защита на болничното звено. Вижте повече подробности от прякото включване на нашия репортер Десислава Малинова.

bnt avatar logo
от Десислава Малинова
13:05, 19.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

През изминалата година в отделението в Дупница са родени 165 деца при норматив за съществуване на общинска болница 200 раждания на година. Намалелият брой раждания затруднява заплащането на персонала. Според лекарите в отделението обаче, проблемът е в липсата на квалифициран персонал като операционни акушерки.

д-р Красимир Кръстев: Нашата работа е такава, че във всеки един момент, всяка една манипулация може по ред причини да се усложни и да се наложи, дали ще е раждане, дали ще е амбулаторна манипулация - да завърши в операционната. И, ако ние не разполагаме с 24-часово покритие на персонал за операционна, няма как да влезем в операционна, поради тази причина. Друг е въпросът, че до тази ситуация се стигна, след като повече от две години така и не се назначи операционна акушерка.

Според ръководството на болницата, персоналът на родилното отделение няма да бъде съкратен, а лекарите и акушерките ще бъдат пренасочени към другите отделения. Идеята за затваряне на отделението предизвика остро недоволство сред майките в Дупница.

Ангелинка Методиева: Да не се затваря това родилно отделение, защото няма къде да се ходи, никой няма да предпочете другите болници. Тук докторите си обръщат повече внимание, по-големи специалисти са.
Десислава Йончева: Ние не искаме да оставаме без нея, без общинска болница. Не трябва да ни карат да ходим в частни клиники и т.н. Общинската болница си е общинска болница, екипът е стабилен, уникален и така. Ако имам някога трето - пак бих дошла тука.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Емил Гущеров свиква днес среща с общинските съветници по спорния казус със съдбата на родилното отделение. Според самите лекари, проблемът е в липсата на операционна акушерка и ако бъде намерена и обучена такава, закриване на отделението няма да е необходимо.

Междувременно, в социалните мрежи граждани организират протест срещу закриването на болничното звено тази вечер пред сградата на общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на български творци в Истанбулския университет
Изложба на български творци в Истанбулския университет
Томислав Дончев: Няма да има намаляване на пенсиите
Томислав Дончев: Няма да има намаляване на пенсиите