COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Майки излизат на протест срещу закриването на родилното отделение в Дупница

Родилното отделение в общинската болница в Дупница може да спре да работи, заради по-малко родените през миналата година деца и финансовото му състояние. От няколко дни тръгна петиция за спасяване на отделението, а днес пред общината се провежда протест в защита на болничното звено. Вижте повече подробности от прякото включване на нашия репортер Десислава Малинова.

от Десислава Малинова
13:05, 19.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

През изминалата година в отделението в Дупница са родени 165 деца при норматив за съществуване на общинска болница 200 раждания на година. Намалелият брой раждания затруднява заплащането на персонала. Според лекарите в отделението обаче, проблемът е в липсата на квалифициран персонал като операционни акушерки.

д-р Красимир Кръстев: Нашата работа е такава, че във всеки един момент, всяка една манипулация може по ред причини да се усложни и да се наложи, дали ще е раждане, дали ще е амбулаторна манипулация - да завърши в операционната. И, ако ние не разполагаме с 24-часово покритие на персонал за операционна, няма как да влезем в операционна, поради тази причина. Друг е въпросът, че до тази ситуация се стигна, след като повече от две години така и не се назначи операционна акушерка.

Според ръководството на болницата, персоналът на родилното отделение няма да бъде съкратен, а лекарите и акушерките ще бъдат пренасочени към другите отделения. Идеята за затваряне на отделението предизвика остро недоволство сред майките в Дупница.

Ангелинка Методиева: Да не се затваря това родилно отделение, защото няма къде да се ходи, никой няма да предпочете другите болници. Тук докторите си обръщат повече внимание, по-големи специалисти са.
Десислава Йончева: Ние не искаме да оставаме без нея, без общинска болница. Не трябва да ни карат да ходим в частни клиники и т.н. Общинската болница си е общинска болница, екипът е стабилен, уникален и така. Ако имам някога трето - пак бих дошла тука.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Емил Гущеров свиква днес среща с общинските съветници по спорния казус със съдбата на родилното отделение. Според самите лекари, проблемът е в липсата на операционна акушерка и ако бъде намерена и обучена такава, закриване на отделението няма да е необходимо.

Междувременно, в социалните мрежи граждани организират протест срещу закриването на болничното звено тази вечер пред сградата на общината.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
Ремонтират отново преасфалтирана улица във Варна
Ремонтират отново преасфалтирана улица във Варна