НОВИНИ

Родители се съмняват за нарушения в приема в детска градина "Звънче" в София

Родители и учители сигнализират за масови нарушения при приема в още една столична детска градина. От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, които са събрали оплакванията, настояват за проверка на документите на над 200 деца във втора детска градина "Звънче" в район "Триадица". Според тях те са приети по "втория начин".

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
19:30, 30.01.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Столичната втора детска градина "Звънче" в момента се посещава от 382 деца. Над 200 от тях са приети с медицински протоколи от лекарски комисии. Според родителите, чиито деца са останали извън списъците, много от тези документи са фалшиви и приемът там не е прозрачен. Затова и настояват за проверка в учебното заведение. Радина живее в близост до детска градина "Звънче", но дъщеря ѝ не е приета в нито една детска градина в района и се налага да я води в квартал "Хиподрума".

Радина - родител: И е с достатъчно брой точки да бъде приета, за да бъде приета дори без протокола, който тя има и който смея да твърдя, не е фалшив като на повечето деца, които влизат по този начин в детски градини и родителите сами си казват, - говорили сме с директорките, няма друг начин освен по този и аз не познавам в момента майка, родител, които да не са извадили протокол на детето си, за да влезе в детска градина. Има деца, които наистина имат проблем и не могат да влязат поради причина, че други деца заемат техните места.

От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система са събрали десетки такива сигнали и утре ще ги внесат в Столичната община.

Васил Николов - Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система: Има страшно много деца приети с хронични заболявания, нарушавайки разпоредбите и възможността по законов начин да бъдат приети толкова много деца.

Според директора на детското учебно заведение така нареченият втори начин за прием всъщност е втора възможност за родителите. Въпреки многото деца със заболявания в градината, тя твърди, че са спазени необходимите условия, за да се провеждат спокойно занятията.

Цеца Георгиева - директор на детска градина "Звънче" : Всички деца са представили медицински протокол от 3-членна лекарска комисия и сега възниква и другия въпрос: Ако директорът е допуснал нарушение за приема на децата, за бройките на децата - съмненията рефлектират и върху съставителите и издателите на тези протоколи

Зад ръководството застава и общественият съвет на детската градина, от където определиха съмненията за нерегламентиран прием като необосновани и неаргументирани.

Предстои проверка по случая и от Столичната община.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да се строи хотел край Яворовите скали в Поморие
Няма да се строи хотел край "Яворовите скали" в Поморие
Днес излиза първата неофициална биография на Григор Димитров
Днес излиза първата неофициална биография на Григор Димитров