НОВИНИ

Родители крият, че децата им имат епилепсия

Все повече родители крият, че децата им страдат от епилепсия, заради това, че отказват да ги приемат в училища и детски градини. От Асоциация на родители на деца с епилепсия казаха, че настояват за адекватна подкрепа от страна на държавата при отглеждането на децата, които страдат от заболяването. Според тях трябва на всяко болно дете да се предлага индивидуален пакет от услуги.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
19:13, 25.07.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Ивайло Апостолов има син, който страда от детска церебрална парализа и симптоматична епилепсия. Казва, че държавата предлага социални услуги за децата с епилепсия, но те не са съобразени с техните потребности.

Ивайло Апостолов: "Има много пукнатини в социалната система, като цяло. Парадоксът е, че дори в административни сгради като общината и болницата, средата е недостъпна."

Над 20% от родителите, чиито деца са болни от епилепсия, крият това, защото в училищата отказват да приемат децата им. От Асоциация на родители на деца с епилепсия казаха, че се надяват в най-скоро време да бъде позволено на медицинските лица в училищата и детските градини да дават медикаменти на децата с епилепсия, за да могат те да посещават нормално учебните часовете.

Веска Събева – председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия: "Често казват: "Ама защо го мъчиш, вие сте амбициозни родители, защо мъчите това дете. Защо не го оставите ей-там - в помощното училище? Защо то няма право да расте със своите връстници? Уменията се получават в средата, те не се получават в семейството."

Голям проблем за родителите е, че в по-малките градове от страната липсват детски невролози, които да се грижат за децата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Таблицата за умножение с песен на Криско
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Таблицата за умножение с песен на Криско
Археолози търсят римска мозайка край Каснаково
Археолози търсят римска мозайка край Каснаково