COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Родители крият диабета на децата си, за да ги спасят от дискриминиране

Родители от Варна крият, че децата им са болни от диабет, за да нямат проблеми с приема им в детските градини и от страх да не бъдат дискриминирани в училище. В града с това заболяване са регистрирани близо 100 деца. За едва половината от тях в учебните заведения знаят за състоянието им.

от БНТ
11:38, 18.05.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Тригодишната Виктория се нуждае от инсулин 4 пъти дневно. Още с приемането ѝ в детска градина родителите се сблъскват с нежеланието на директорката и персонала да поемат отговорност за здравето на детето.

Грациела Иванова, майка на Виктория: Много негативно бяха настроени хората срещу това нещо да се поставя инсулина и мери кръвната захар. Казаха ни -не мога да ви обещая, че в това състояние, в което си оставите детето, в това състояние ще го намерите.

Детето е прието в детската градина, но при условие, че ще е до обяд. Екип от ендокринолог и лекар, назначени от общината, са изпратени да обучат медицинската сестра. Тя отказва и семейството се принуждава да смени детското заведение. Там обаче ситуацията се повтаря.

Грациела Иванова, майка на Виктория: Подадохме жалба до министъра на образованието, той разпореди, че са задължени. Медицинската сестра обаче един път не пожела да измери захарта или да види как се слага инсулина.

Не по различно е в училищата, където децата с диабет си поставят инсулина сами, криейки се от съученици и учители.

Проф. д-р Виолета Йотова, началник на Първа детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна: Това означава, че то се чувства много по-наранено от обратната ситуация - ако съобщи и детето бъде обиждано, неглижирано или по някакъв начин отделяно от активностите на останалите деца.

Предвижда се във всяко учебно заведение да има обучен човек, който да знае как да реагира, когато дете с хронично заболяване има проблем. Това е заложено в новата наредба на Министерството на здравеопазването, чието приемане се бави вече втора година.

Топ 24
Най-четени
570 000 лв. за модернизацията на Клиниката по неврохирургия в болницата във Варна
570 000 лв. за модернизацията на Клиниката по неврохирургия в болницата във Варна
Отвъд границите: Гергана Егова - Динева: Емигрантски неволи
"Отвъд границите": Гергана Егова - Динева: Емигрантски неволи