НОВИНИ

Родители на деца с увреждания с палаткови лагери в знак на протест

Родители на деца с увреждания във Варна и Бургас разпънаха палаткови лагери в подкрепа на инициативата "Системата ни убива", която започна в началото на месеца пред Народното събрание. Близките на деца със специални потребности искат дебат за реалната им интеграция, следвайки ценностите, заложени в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

bnt avatar logo
от Е. Георгиева, В. Григоров
17:50, 11.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

С палатковия лагер във Варна родители и близки на деца с увреждания обявиха "Код черно" и поставиха началото на безсрочни протестни действия в подкрепа на исканията за реформи в социалните закони.

Галя Койчева: Искаме лична помощ към всяко лице с увреждане, искаме асистенти, искаме индивидуален разчет на нуждите на всеки един и да бъдат удовлетворени тези нужди.
;

Участниците в протестите във Варна и Бургас настояват да се внесе в парламента законопроект за личната помощ, който според тях ще даде възможност за промени.

Диана Маркова: Проектозаконът за личната помощ ще промени нормативните условия, ще направи възможно някои неща да се променят, да се преорганизират ресурси, да се разширят прерогативите на Агенцията за хората с увреждания.
Милена Райкова: Искаме най-накрая нашите деца да станат видими за политиците. Видими не само с техните проблеми, но и с начина на живот на техните семейства.
Галина Неделчева: Живи сме благодарение на подкрепата от приятели и от обществото, но не и на държавата.
Диана Маркова: Положението е непоносимо, всеки от нас е наврян в миша дупка, да мълчи, да мъкне, да разнася хартийки, да пише жалби, да предлагаме на парламента какво да гласуват.

Близките на хора с увреждания настояват до края на юни депутатите или социалният министър да излязат с конкретни предложения за подобряване на системата за подкрепа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозна криза в транслатлантическите отношения
Сериозна криза в транслатлантическите отношения
Синдикатите с жалба срещу България заради нарушаване на трудови права
Синдикатите с жалба срещу България заради нарушаване на трудови права