НОВИНИ

Родители отказаха да пуснат децата си на училище заради лош път

Родители блокираха пътя между общините Кирково и Крумовград в района на село Пашинци и отказаха да пуснат децата на училище. Протестът им е заради лошото състояние на шосето, което е част от републиканската мрежа. Заради него над 150 деца тази сутрин не влязоха в класните стаи. Така учебната година в село Токачка не беше открита, а в село Тихомир са отсъствали над 1/3 от учениците. Протестиращите настояват за спешни мерки и заплашват с блокада на международния път за Гърция през прохода Маказа.

bnt avatar logo
от Красимир Ангелов
18:02, 17.09.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

17 км за 40 минути. В такива условия всеки ден пътуват децата ни, казаха протестиращите.

Осман Исмаил: Ние сутрин пускаме на 4-5 години деца на училище, по тези дупки как да пазим. Като стане нещо, някой като умре като в Своге, тогава да търсим причината ли? Ние тези деца на 4 години ги пускаме на градина - те спят на седалките, как да ги вози на училище.
Мустафа Юсеин: Детето вечерта като слезе от микробуса, там от ученическия превоз, направо като пиано. Или главоболие, или гадене и повръщане и то всеки ден.

Участъкът не е ремонтиран от над 30 години. За да успокоят напрежението сред родителите, при тях отидоха кметовете на Крумовград и Кирково.

Шинаси Сюлейман, кмет на община Кирково: Децата нямат вина за това нещо, но ножът вече е опрял до кокала и търпението вече е преляло.

Общината в Крумовград има временно решение на проблема. Тя ще даде 100 000 лева за неотложен ремонт, ако държавата даде 200 000.

Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград: Ние осъзнаваме, че няма много пари в държавата, но дайте мъничко поне да закърпим положението.

Децата няма да ходят на училище, докато не започне ремонтът, категорични са протестиращите, които дадоха едномесечен срок проблемът да бъде решен. На среща с тях областният управител Никола Чанев обеща ремонтът да започне до края на октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в защита на разследващите журналисти, задържани от полицията в Радомир
Протест в защита на разследващите журналисти, задържани от полицията в Радомир
ГДБОП: Разследващите български и румънски журналист не са били арестувани
ГДБОП: Разследващите български и румънски журналист не са били арестувани