НОВИНИ

Родители сезират прокуратурата заради приема за първи клас

Фиктивни адресни регистрации станаха причина родители да сезират прокуратурата заради нередности с приема в първи клас. Днес стана известен един парадокс - дете кандидатства за първи клас в 8 училища в София, но то не е прието в нито едно от тях. Семейството му живее в центъра на столицата от много години, но детето не успява да събере необходимите точки.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:20, 06.06.2017
Чете се за: 01:36 мин.
Още

Все по-масова практика сред родителите е да сменят фиктивно адресната си регистрация буквално месеци преди кандидатстването, за да имат повече шансове да запишат детето си в желаното училище.

Така децата от квартала остават без място в училище. И в допълнение - разделителните линии на някои райони преминават през жилищни сгради и изпращат децата от един блок в две различни училища. Или оставят други кандидат-първокласници без място, само защото домът им е на 200 метра извън района на училището.

Вълнения за бъдещите първокласници и още по-големи за родителите им. Особено когато бъдещото училище на тяхното дете е неизвестно. Така дъщерята на Красимир кандидатствала в 8 училища в центъра. Но уви - не е приета в нито едно. Не обвинява директорите на училища. Смята, че проблемът е в системата.

Красимир Атанасов - баща на бъдеща първокласничка: Лично аз мисля, че има злоупотреба. Не може на един адрес да има 5 деца. От 5 месеца насам ние говорим за тетрадки и раници и с нетърпение чакаме първия учебен час, първия учебен ден, но за съжаление на този етап на първо класиране ние не сме класирани в нито едно от учебните заведения. Как може от 8 училища да няма едно свободно място за моето детенце?

Най-много точки събрали за 19-то училище. Но и там - вратата остава затворена за бъдещия първокласник.

Нина Ангелова - комисия по прием на първи клас в 19 СУ "Елин Пелин", София: Неговите точки в момента са 48. Децата, които са класирани при нас - последното, което е влязло - влиза с 51 точки. Продължава записването на децата от първо класиране до утре. До момента не всички са се записали. Просто трябва да изчакаме.

Красимир ще трябва да чака следващите класирания и в 20 училище, където получава по-малко точки по адресна регистрация. Такива са правилата на общината. Нищо, че живее наблизо. Директорите на училища, които често стават жертва на гнева на родителите предлагат:

Анелия Андреева - директор на 20 ОУ "Тодор Минков": Трябва да се помисли наистина за някакъв период, в който ние да приемаме адресната регистрация - да не е от вчера за днес.

От общината признаха,че прогнозирали проблемите още когато излязла наредбата на МОН.

Д-р Тодор Чобанов - заместник-кмет на София по култура и образование: За наше недоумение беше избран настоящ, а не постоянен адрес. Местната власт има ангажимент към материалната база, към учебния процес. Към приемането ангажимент има регионалното управление и министъра. Следва да се направят проверки на документите. Ако има документи с невярно съдържание, да бъдат уведомени съответните институции, тоест всеки трябва да си свърши работата.

За да усъвършенстват механизма за прием, от МОН ще организират среща с представители на общината.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Това, което миналата година обсъждахме в министерството и се стигна до решение, е въвеждането на съобразна уседналост на учениците и техните родители на адреса, с който те кандидатстват.

А Красимир - той ни казва - чакаме да ни приемат все някъде - не че има друг избор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на село Пастух искат да запазят средновековния храм Света Троица
Жителите на село Пастух искат да запазят средновековния храм "Света Троица"
Музеят в Благоевград ще привлича детска публика
Музеят в Благоевград ще привлича детска публика