НОВИНИ

Родната къща-музей на Елин Пелин се нуждае от спешен ремонт

Родната къща-музей на Елин Пелин, в село Байлово, пък се нуждае от спешен ремонт. По предварителни изчисления това са около 30 хил. лв., но все още не е ясно дали Министерството на културата ще осигури средствата. През 2017 г. се навършват 140 години от рождението на писателя. Затова от Националния литературен музей организират дарителска кампания, за да може годишнината да бъде чествана по подобаващ начин.

Айше Сали
от Айше Сали
20:47, 15.02.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Вода в основите и теч от покрива. А през разместените керемиди върху навеса на двора можеш да погледнеш към небето. Последният ремонт в родната къща на Елин Пелин е правен преди повече от 10 години. Затова опасността част от експозицията да пострада, е твърде вероятна.

Генка Радева, уредник:
За нас тази къща е много скъпа. Тя е голяма ценност както за селото, така и за цялата ни община. Посетителите обръщат внимание, защото покривът е ниско долу и се виждат разместените керемиди.

Домът на създателя на Ян Бибян и "Гераците" е сред най-посещаваните писателски къщи, след тази на Иван Вазов. За да се докоснат до атмосферата, в която е живят Елин Пелин, само през изминалата година в малкото софийско селце Байлово са дошли близо 2000 души. Тази година се очаква интересът да е още по-голям.

По-малко от два месеца остават до началото на честванията по случай 140-годишнината на Елин Пелин, а къщата-музей на писателя, възпял българското село, ще бъде едно от основните места, където ще протича празничната програма.

Пламен Георгиев-Крайски, директор на Националния литературен музей:
Ако не получим целево финансиране, ние няма да се справим и да направим, така че къщата на Елин Пелин да е в такова състояние, че да поеме всички хора, които ще дойдат.

По-сериозните проблеми с къщата започват преди 2 години. С промяната на наклона на уличния тротоар, дъждовната вода достига до основите на къщата, а влагата унищожава мазилката по стените. За да се разреши проблемът, общината и държавата трябва да си подадат ръка. Първите да отстранят проблема от тротоара, а вторите да ремонтират къщата.

Бойко Неделчев, кмет на с. Байлово:
Каквото зависи от общината, ще бъде направено относно тротоара. Срок? Живи и здрави, щом се оправи времето, за да се работи, ще се започне.

От Министерството на културата също обещаха да разгледат искането на Националния литературен музей за финансиране в най-скоро време, но без да се ангажират с конкретни срокове. Затова с надеждата да посрещнат голямата годишнина по подобаващ начин, от Националния литературен музей организираха дарителска кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП одобри доклад, в който призовава Албания да признае българското малцинство
ЕП одобри доклад, в който призовава Албания да признае българското малцинство
13 нови специалности във варненските средни училища от есента
13 нови специалности във варненските средни училища от есента