НОВИНИ

Родната къща на Яворов вече е със самостоятелен статус

След 4 -годишна сага родната къща на Яворов в Чирпан придоби юридическа самостоятелност и вече не е част от Историческия музей в града.

bnt avatar logo
от Т.Матева
19:47, 28.12.2016
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Преди 4 години Общинският съвет в Чирпан реши къщата музей на Яворов да стане част от Историческия музей в града.Това предизвика възмущението на учени и почитатели на Яворов,които с декларация изразиха негодуванието си. Родствениците на поета също бяха обидени от решението.

Тодор Иванов, уредник в къща музей „Пейо Яворов"-Чирпан: "Наследниците на Яворов, проф.Димитрина Нанева и Явора Стоилова бяха казали следното, те бяха жестоко огорчени и обидени от това, което се случи, те казаха: Ние в Чирпан няма да стъпим."

Преди 4 години Българската национална телевизия първа сигнализира за проблема.

Тодор Иванов, уредник в къща музей „Пейо Яворов"-Чирпан: "Аз искам да благодаря на вашата телевизия, защото вие бяхте първите, с които този голям проблем стана достояние в България."

4 години по-късно Общинския съвет на Чирпан промени своето решение и даде зелена светлина за юридическа самостоятелност на къща музей Яворов.

Даниела Драгийска, председател на Общински съвет-Чирпан: "Разделя се къщата музей Яворов от Историческия музей, като преди това те бяха под една шапка обединени. С 12 „за",1 „против" и 7 „въздържал се, Общинският съвет взе това решение."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно свлачище застрашава шофьори и пътници по второкласния път от Монтана за Козлодуй и Оряхово
Опасно свлачище застрашава шофьори и пътници по второкласния път от Монтана за Козлодуй и Оряхово
Рушат се стълбите към крепостта Меджиди табия след некачествен ремонт
Рушат се стълбите към крепостта "Меджиди табия" след некачествен ремонт