Роднини на загинали край Генуа бойкотираха траурната служба за жертвите

В деня на национален траур, Италия се сбогува с жертви на срутилия се мост Моранди. В града на трагедията Генуа се състоя траурна церемония за 19 от загиналите. Много семейства на жертви обаче я бойкотираха.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
преди 2 години
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Общият брой на загиналите вече е 43. На първата пресконференция след пропадането на съоръжението, компанията оператор обяви, че ще инвестира половин милиард евро в Генуа и ще подпомогне финансово близките на жертвите.

Ковчези със снимки на покойниците бяха поставени в зала на изложбен център в Генуа. Близки и приятели се простиха с 19 от жертвите на моста Моранди, сред тях 8-годишният Самуеле, загинал с родителите си. Две албански знамена покриваха два ковчега. Целият младежки футболен тим Кампи Корнилианези отдаде почит на съотборника им, албанеца Мариус Джери.

Рина Перличе, роднина на загиналия Мариус Джери: Това е толкова несправедливо.Да умреш на 22 години по този начин е неприемливо.

Спасителите в руините на виадукта бяха посрещнати с аплодисменти. Подобен радушен прием получиха и вицепремиерът Луиджи ди Майо и вътрешният министър Матео Салвини, които тези дни бурно критикуваха поддръжката на моста и европейските правила за разходването на средства. Президентът Серджо Матарела и премиерът Джузепе Конте също присъстваха.

Архиепископ Анджело Баняско: Срутването на моста Моранди прободе сърцето на Генуа. Раната е дълбока.

Отборите на Генуа и Сампдория отложиха неделните си мачове заради траура. Но не всички засегнати лично от трагедията бяха на службата в Генуа. Някои семейства обвиняват държавата в нехайство.Четирима млади мъже бяха погребани в южния град Торре дел Греко, преди церемонията в Генуа.

Роберто Батилоро, баща на загиналия Джовани: Синът ми не умря, той беше убит, защото държавата не се грижи за гражданите си.

Компанията оператор на моста създава фонд за близките на жертвите и ще инвестира половин милиард евро в Генуа.Шефът й Фабио Черкиай обяви, че не е имало данни за нередности по съоръжението и че следствието трябва да изясни случая.

Топ 24
Най-четени