НОВИНИ

Росен Бъчваров: Половината от хората подават данъчните си декларации онлайн

Наближава финалът на данъчната кампания - 30 април. Гост в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" беше говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му, приходната част на бюджета са движи доста обнадеждаващо. Огромна част от хората вече използват електронните услуги. Има около 450 000 подадени декларации, половината са подадени онлайн, каза Бъчваров.

bnt avatar logo
от БНТ
09:39, 28.04.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

При фирмите процентът на подадени по електронен път декларации е 100. Приходът от физически лица е около милиард и 300 милиона годишно. За 2018 година е планирано НАП да събере малко над 20 милиарда лева, уточни Росен Бъчваров.

Срокът за данъчно облекчение от 5% отстъпка върху данъците беше намален на 30 дни. Бъчваров обясни още, че имаме плосък и нисък данък в сравнение с други страни. Въпреки това у нас има много широка база от данъчни облекчения - за дарения, за меценатство, за Фонда за лечение на деца и др.

Друга причина за намаляването на срока е навлизането на електронното плащане на данъците, което всеки може да направи от компютъра в дома си. Естественият процес на онлайн деклариране е такъв и държавата съвсем естествено очаква, че повечето хора ще правят така, каза още Бъчваров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Столичният зоопарк започва нова образователна рубрика​
​Столичният зоопарк започва нова образователна рубрика​
Изложба на лалета в Киев
Изложба на лалета в Киев