В студиото на „Още от деня“ Росен Плевнелиев, президент на Р България между 2012 и 2017 г., заяви, че вижда белези да се направи опит да се въведе президентска република. Той подчерта, че това е грешен избор за България. Плевнелиев допълни, че вижда двоен стандарт в поведението на настоящия президент Румен Радев и за пример даде позициите му за санкциите срещу Русия, търговското споразумение с Канада и Истанбулската конвенция. Росен Плевнелиев подчерта, че е „за“ ратифицирането на спорния документ и че не вижда алтернатива на сегашното управление.

Премиерът е също институция, но е повече от ясно, че институциите в България страдат, заяви Плевнелиев. Това според него е видно от доверието на гражданите в институциите.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Задача на всеки от нас е да работим доверието на гражданите у институциите да се повиши.

Според Плевнелиев думите на Радев за атрофиращата парламентарна република са опасни. Той допълни, че е останал със съмнения и притеснения, че в България ще се направи опит да се инсталира президентска република. Той подчерта, че това не става в момента, но подобни идеи винаги са съществували.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Трябва да направим така, че парламентарната република не да се постави под въпрос, а да се даде надежда за развитие. В България президентската република няма място. Не беше това ролята на Левски и будителите и революционерите. Те говореха за чиста и свята република.
Без корекции: депутатите приеха референдума на Слави

Без корекции: депутатите приеха референдума на Слави

Парламентът одобри 6-те въпроса за провеждане на национален референдум, иницииран от Слави Трифонов. За гласуваха 131 депутати. Против бяха 18, един г...

КС отхвърли три от въпросите за референдума, иницииран от Слави Трифонов

КС отхвърли три от въпросите за референдума, иницииран от Слави Трифонов

Конституционният съд реши, че e противоконституционно да се проведе референдум по 3 от въпросите в допитването до народа, инициирано с подписка от Сла...

Плевнелиев заяви, че президентската република е „руски модел“ и че той винаги се е противопоставял на подобни идеи. По думите му тези идеи са били лансирани от президента Първанов и „един телевизионен водещ и неговите сценаристи“.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Президентската република не е добра за България и за нашата демокрация. Парламентарната демокрация е единственият работещ модел. Европейското развитие на България и социално отговорната, а не олигархичната икономика - за това трябва да се борим.

В референдума на „телевизионния водещ и сценаристите му“ е имало три противоконституционни въпроса, които са водели към идеята за президентска република, допълни Плевнелиев. Според него е важно президентът да говори категорично по спорните въпроси и по думите му той е правил точно това.

Годишна среща на бизнеса с правителството

Годишна среща на бизнеса с правителството

Бизнес и правителство се срещнаха отново за 12 път в София. Тема на разговор освен Европредседателството, липсата на кадри за индустрията и миграцията...

Истанбулска конвенция

За да се върнат младите българи, трябва да постигнем ниво на иституционална култура и защита на правата на човека, заяви Плевнелиев, с което обясни защо на форума на бизнеса е повдигнал въпроса за Истанбулската конвенция. Според бившия президент най-голямото притеснение на гражданите е миграцията.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Вместо да защитим милионите жени, които имат какво да кажат и да чуем техния глас, а заменихме истината за тази конвенция с лъжи и манипулации, произведохме дебат, по който нищо не се каза по същество, то аз излизам със своя глас и казвам - не е това пътят. Истанбулската конвенция не е за трети пол, не е за упражняване на популизъм.

Плевнелиев нарече действията на тези, които упражняват популизъм, като безотговорни. Според него от ГЕРБ имат право да сезират Конституционния съд.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Сигурен съм, че тя ще бъде приета. Може да има и резерви и уточнения, но това е нормална международна практика. Но ако не приемем Истанбулскаат конвенция, отиваме в редицата на държави от Третия свят.

Росен Плевнелиев обвърза чуждите инвестиции в България със състоянието на правата на човека, но уточни, че според него държавите, които не са ратифицирали конвенцията, не са задължително антиевропейски.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Обществото няма как да е разединено, ако институциите не са си свършили работата.
ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция

ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция

ГЕРБ ще сезират Конституционния съд с искане да прецени дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията. От БСП пък предлагат промяна на въп...

Плевнелиев обвини сегашния президент Румен Радев, че не е обявил позицията си по въпроса по същество. Според Росен Плевнелиев президентът Радев говори едно в Европа, а в България - друго. Според него така се губи тежест в чужбина.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Често задачата на президента е да обедини обществото, ако то е разединено. Но той не може да бъде обединител, ако не се постави въпросът по същество - за какво е тази конвенция. Вицепрезидентът каза, че е „за“ Конвенцията и е сложила подписа си, но не чухме президента.

Росен Плевнелиев подчерта, че подкрепя ратифицирането на Истанбулската конвенция и добави, че е важно за институцията на президента да излезе с позиция по спорен въпрос.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Неприемането на Истанбулската конвенция ще се отрази тежко на България.
Президентът Радев: Управляващи и парламент са на път да загубят човешки облик

Президентът Радев: Управляващи и парламент са на път да загубят човешки облик

Държавният глава определи като цинично отхвърлянето на ветото върху мораториума за нови лекарства догодина. От Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви,...

Антикорупционен закон

Плевнелиев заяви, че и той би наложил вето на антикорупционния закон, но по други причини. Той допълни, че е видял двоен стандарт в действията на Радев - по отношение на санкциите срещу Русия, например.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Ако един български политик внася разделение по този въпрос, той ще страда на международната сцена. Същият въпрос е международното търговско споразумение с Канада.

Плевнелиев заяви, че България се развива добре и управляващите вършат „нелоша работа“ и не вижда алтернатива на управлението.

Росен Плевнелиев заяви, че остава в България не като активен политик, а като гражданин и няма да приеме предложенията за „позиции по света“.