НОВИНИ

Росен Плевнелиев в Ню Йорк: Споразумението ЕС-Турция е от голямо значение

Лидерите на държавите членки на ООН гласуваха днес обща декларация за бежанците в рамките на срещата на върха по широкомащабните мигрантски и бежански потоци. В изказване пред форума българският президент Росен Плевнелиев подчерта огромното значение на приетия с консенсус текст в декларацията за пълно прилагане на съществуващото между ЕС и Турция споразумение за реадмисия.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:07, 19.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Този исторически документ за бежанците, който от днес ще носи името Декларацията от Ню Йорк бе одобрен и гласуван от държавните и правителствени ръководители на всички държави членки на ООН в това число от турския президент Ердоган.

Българските дипломати в организацията подчертаха важната роля на държавата при записването в документа на текста за пълно прилагане на съществуващото споразумение ЕС -Турция за реадмисия на бежанците. От най-високата световна трибуна президентът Росен Плевнелиев подчерта огромната важност на днешната среща в търсенето на глобално решение и споделена отговорност по мигрантската криза.

Росен Плевнелиев, президент: Българската държава приветства силната препратка в декларацията от Ню Йорк за пълното прилагане на съществуващите споразумения за реадмисия. Приетите днес текстове подчертават нашата обща цел за засилено сътрудничество и координация в рамките на системата на ООН. България стриктно спазва международните хуманитарни закони и човешките права. Нашият капацитет да предоставяме защита в тази посока, особено за най-засегнатите групи мигранти като жени, деца и хора с увреждания, се е увеличил значително.

Президентът отново подчерта, че проблемът с мигрантската криза не може да бъде разрешен преди да се вникне дълбоко в причините за неговото възникване, свързани с конфликтите в Близкия изток и Африка. Организацията на обединените нации и Европейският съюз имат отговорността да покажат правилния път за овладяване на тези конфликти, заяви още Плевнелиев.

Генералният директор на ЮНЕСКО и официален български кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова пък подчерта, че най-голямата световна организация трябва да бъде адекватна и да отговаря на очакванията на хората. Те, по думите й, желаят ООН да бъде онази голяма платформа за преговори и дипломация за намиране на решения.

Особено в толкова опасна ситуация като тази с бежанците, бягащи от военни конфликти. Голяма част от тях са деца. Изправени сме пред риска да изгубим това поколение и то да се обърне към тероризма, заяви Бокова и добави, че образованието е тази мощен фактор, с помощта на който големите маси мигранти, които са се насочили към Европа, могат да останат по родните си места и да намерят перспектива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екзотични пернати в село Полето
Екзотични пернати в село Полето
Даниел Митов коментира скандалното изказването на Пьотр Толстой
Даниел Митов коментира скандалното изказването на Пьотр Толстой