НОВИНИ

Роумингът между 6 балкански държави поевтинява

Поевтинява роумингът между 6 държави в Западните Балкани по инициатива на българския еврокомисар Мария Габриел. Следващата стъпка е да отпадне изцяло, а крайната цел е да се премахне роумингът и между страните от Европейския съюз и Западните Балкани.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:24, 05.04.2019
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Балканските държави загърбиха историческите си предразсъдъци и седнаха на една маса с обща цел. Разговорите между тях да са по-достъпни. Идеята се роди по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз като част от Цифровата програма за Западните Балкани. Година по-късно вече е факт - роумингът в Западните Балкани поевтинява.

Досега споразумение за по-ниски цени за роуминг имаше между Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. С новото споразумение цените за тях падат с още почти 30%. Сега към тези страни се присъединяват още Албания и Косово. Поевтиняването при тях е повече от 80%.

Промените ще влязат в сила след по-малко от 3 месеца. А ето и какви ще са тарифите от 1 юли тази година. Цените на минута разговор в региона няма да надвишават 19 евроцента. Текстовите съобщения ще струват максимално 6 евроцента, а един мегабайт няма да бъде по-скъп от 18 евроцента.

На този етап споразумението все още не засяга цените между България и 6-те държави. В най-скоро време обаче се очаква и това да се промени. Ето още от еврокомисарят Мария Габриел, по чиято инициатива падат цените на роуминга.

Мария Габриел - еврокомисар по цифрова икономика и общество: Това е процес, който стартира от София преди една година. Няма как да не съм щастлива. Една историческа стъпка напред. Сравнете със сегашните цени от порядъка на 12 и 14 евро. След две години целта е Западните Балкани, 6-те държави да имат същия роуминг, какъвто у дома, какъвто имаме в Европейския съюз. Работески всички заедно, можем да продължим към следващата стъпка, която вече е намаляване на цените на роуминга между Европейският съюз и Западните Балкани.

В момента тарифите между България и Западните Балкани се определят от всеки мобилен оператор и са различни. А ето и пример: с Албания говорим между 1 и 5 лева на минута в зависимост от това дали ние се обаждаме или ни звънят. Мобилните данни струват между 15 и 20 лева на мегабайт. За да говорим с Косово плащаме между 1 лев и 80 стотинки и 4 лева. Обаждането до и от Северна Македония струва между лев на минута и 2 и 30.

Кога тези цени ще останат в миналото обаче все още не е ясно. Според еврокомисаря Мария Габриел обаче начинът, по който работи с представителите на тези държави е сигнал, че можем да очакваме падане на роуминга скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още има опасност за живота за самонаранилата се курсантка
Все още има опасност за живота за самонаранилата се курсантка
Румен Радев: България се бори за стратегически инвестиции от Германия
Румен Радев: България се бори за стратегически инвестиции от Германия