НОВИНИ

Розопроизводители в Карловско протестират

Втори ден розопроизводители от Община Карлово блокираха пътя Карлово - Пловдив край Баня. Разсипаха розов цвят по платното и настояха за по-висока изкупна цена и спешна намеса от страна на държавата, защото сега търпят големи загуби. В знак на протест, розопроизводителите отказаха днес да продават розов цвят. Изкупната цена днес е между 1.60 - 1.80 лв. за килограм.

bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 19.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Следобед блокади ще има и на пътя София-Бургас при село Куртово и пред розоварната в село Каравелово. До края на деня се очаква да бъде блокиран отново пътят при село Розино с жива верига, както и проходът Троян - Кърнаре. За преговори при протестиращите дойде министърът на земеделието Румен Порожанов. Той посочи, че относно ниската изкупна цена държавата ще търси възможности да субсидира розопроизводителите.

Розопроизводител: Имам около 150-200 кг. на ден рози. От тях губя днес 700-800 лв. Големите производители на рози по 200-300 декара работят в същия картел с розоварните.
Розопроизводител: Аз съм инвалид. Взимам 180 лв. инвалидна пенсия. Как да карам? Имам семейство. Това ми е единственият доход.
;
Румен Порожанов - министър на земеделието: Българското розово масло се компрометира с розово масло което не е с български розов цвят. И тези дестилерии, които произвеждат българско розово масло без вложен български цвят, ако предлагат като такъв на международния пазар и компрометират българското качество да се преустанови тази практика. И по най-спешния начин трябва да подготвим съответната нормативна уредба според мен закон.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на пет родопски села протестират срещу разширяване на мраморна кариера
Жители на пет родопски села протестират срещу разширяване на мраморна кариера
Представиха книгата „Индия - другата планета“
Представиха книгата „Индия - другата планета“