НОВИНИ

Ръст в цените на най-масовия бензин и хляба за месец октомври

Цените на най-масовия бензин и на дизеловото гориво са скочили с над 3% през месец октомври, показват данните на Националната статистика за инфлацията. Значително се е повишила и цената на хляба.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:46, 14.11.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

При най-употребяваната стока, храните, сред най- големите увеличения е тази на хляба - с 6,3 на сто. При брашното също има повишение на цените, но от 3,6 %. Сред другите поскъпнали храни са пипера, краставиците, гроздето, картофите. Но като цяло в групата "храни" повишение не се отчита.

Що се отнася до нехранителните стоки, тук първенството е при облеклото и обувките, които са поскъпнали съответно с 8, 1 и 8,7 на сто.

Цената на централното газоснабдяване пък е скочила с 8,4 %, а тази на топлинната енергия за подгряване на вода- със 7,1 на сто.

При бензините се запазва тенденцията на поскъпване- цената на най- масовия А 95 се е повишила с 3,3 %, а на А 98 - с 2,7 на сто. Дизелът пък е скочил с 3,6 на сто. Повишила се е също така и цената на газа за автомобилите - с 3,3 на сто.

Инфлацията за октомври остава сравнително ниска 0,7 на сто, но натрупаната от началото на годината вече е 2,8 %, а в сравнение с миналия октомври обезценяването достига 3,7 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството отпуска по 40 лв. коледна добавка за пенсионерите
Правителството отпуска по 40 лв. коледна добавка за пенсионерите
20 години затвор за убиеца на Алекс от Бяла
20 години затвор за убиеца на Алекс от Бяла