НОВИНИ

Посланикът на САЩ: Визите за българи няма да отпаднат

Няма как да бъде въведен безвизов режим за България към този момент, заяви американският посланик у нас Ерик Рубин. Той коментира, че САЩ все още нямат официална позиция във връзка с т.нар. бяла книга на Юнкер, но според него има начин страната ни да получи подкрепа в отношенията си с ЕС. Това стана по време откриването на форума "Перспективи пред българо-американските икономически отношения”, организиран от Американската търговска камара в България.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:37, 02.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Бих искал визовите ограничения да паднат, но засега това е невъзможно, заяви посланик Рубин.

Eрик Рубин - посланик на САЩ в България: Има закон и законът казва, че процентът на отказите трябва да бъде под определено ниво, а България в никакъв случай не се приближава до този процент. Това е действителността. Някои от нас искаме този закон да се промени, това е цел, която споделям, но за момента се стараем да улесним процедурата, действителността е такава и за мен е важно да съм откровен с вас.

"САЩ е напълно отдадена към Европа и двустранните отношения между България и Америка са много важни за нас" - подчерта в речта си посланик Рубин. Търговският обмен между страните ни надвишава милиард долара през 2015та, а растежът на икономиката ни с близо 3 процента годишно предвещава добро развитие за компаниите, които желаят да инвестират тук, каза още той. Създаването на работни места трябва да е сред най-важните приоритети на икономиката ни според Рубин. Той призова и за повече български инвестиции в Съединените щати. В отговор на въпрос на бившия външен министър Соломон Паси той коментира и евентуална визита на президента Доналд Тръмп у нас.

Ерик Рубин - посланик на САЩ в България: Одобрявам идеята за посещение на президента Тръмп в България, ще работя всеки ден до края на мандата си за това. Не обещавам, защото не зависи от мен, но ще се опитам и ще положа усилия, защото това е важна цел.

Следващата седмица предстои излизането на Бялата книга на Американската камара у нас.

;

Създаването на работни места трябва да е сред най-важните приоритети на икономиката ни според Рубин. Той призова и за повече български инвестиции в Съединените щати. В отговор на въпрос на бившия външен министър Соломон Паси той коментира и евентуална визита на президента Доналд Тръмп у нас.

Ерик Рубин - посланик на САЩ: "Одобрявам идеята за посещение на президента Тръмп в България, ще работя всеки ден до края на мандата си за това. Не обещавам, защото не зависи от мен, но ще се опитам и ще положа усилия, защото това е важна цел".

Следващата седмица предстои излизането на Бялата книга на Американската камара у нас с препоръки за приоритети и политики към бъдещото правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50-метров трибагреник разпънаха в училище „Иван Вазов”
50-метров трибагреник разпънаха в училище „Иван Вазов”
По-голям брой на непълнолетни извършители на престъпления в Русенско
По-голям брой на непълнолетни извършители на престъпления в Русенско