COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Румен Петков: На Балканите има огромно напрежение

В студиото на "Денят започва" заместник-председателят на АБВ Румен Петков заяви, че в момента на Балканите има огромно напрежение и то е очевидно. По думите му, това напрежение е вътре в държавите като Гърция, Турция, Македония и Сърбия.

от БНТ
08:17, 21.04.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
румен петков балканите огромно напрежение

"България излъчва една имагинерна за съжаление стабилност, защото имаме проблеми с инвестициите, проблеми в редица направления и България пропуска шанса си на стабилизиращ фактор на Балканите. Региона е изпълнен с напрежение", каза още Румен Петков.

Като пример той посочи една нищо непродиктуваната постъпка на Турция спрямо руския самолет, която внесе едно допълнително напрежение и в Черноморския регион. "Една позиция, която Турция отстоява и която от държавническа и политическа гледна точка е неприемлива за България. Участие, вмешателство във вътрешнополитическия живот и за съжаление нашето правителство не е достатъчно категорично да защити националния и обществен интерес и добрите ни взаимоотношения с Турция", допълни Петков.

"Много анализатори говориха за външна намеса за евентуална дестабилизация на региона, за сценарии, които са провеждани в една или друга държава. Мисля, че трябва да бъдем полезни и на Македония, и на Сърбия, и на Гърция, и на Турция за едно стабилизиране, но подчертавам, че за съжаление нашия държавен глава пропусна да продължи тази политика, провеждана от президента Първанов България да бъде стабилизиращия, консолидиращия и укрепващ фактор на Балканите", каза още Румен Петков.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зелена светлина: Формула за екологични опаковки
Зелена светлина: Формула за екологични опаковки
Общественият съвет на Фонда за лечение на деца: Нямаме подозрения за злоупотреби
Общественият съвет на Фонда за лечение на деца: Нямаме подозрения за злоупотреби