COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Румен Порожанов: Очакваме още огнища на птичи грип, но няма опасност за хората

Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени заради огнищата на птичи грип у нас. Това се налага, за да не се разпространява болестта, която обаче не е опасна за здравето на хората, обясни в ефира на БНТ земеделският министър Румен Порожанов.

от БНТ
08:57, 22.06.2018
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

По думите му, птичият грип вече втора година е проблем за българските птицевъди. Властите очакват да се появят още нови огнища, така че трябва да се предприемат сериозни мерки срещу заразата. В момента сме в интензивен процес на вземане на проби, допълни министърът.

Той коментира и опасността с епидемията по свинете, която вече застрашава и границите на България.

Румен Порожанов: Африканската чума наближава към България и вече е на около 150-160 км, ще трябва да предприемем превантивни мерки и адекватни решения срещу заболяването. Самите собственици на свинеферми и стопанства вече предприемат допълнителни мерки.

Единият източник на болестта са храни като пресни колбаси, които могат да бъдат пренесени от туристи, идващи от заразени райони. Дивата свиня също е разпространител на африканска чума, допълни Порожанов.

;

По повод новата забрана една марка да произвежда едновременно сирене и имитиращ продукт, министърът заяви, че това се налага, тъй като контролът е труден да се направи на 100% и да се прецени качеството на продуктите от един производител.

Румен Порожанов: Бялото саламурено сирене и самите млечни продукти трябва да върнат своето име и на външния пазар, защото в момента тези продукти са компроментирани. Продуктите от растителни мазнини ще бъдат от съвсем различна група, на различни рафтове в магазина. Агенцията на храните е основен инструмент за следене, но ние от министерството направихме и един екип, който да извършва проверки за нарушения.

По повод ниските изкупни цени на млякото и все по-осезаемия монопол на някои фермери, Порожанов заяви, че такъв проблем вече няма и той е бил решен след редица срещи през месец март, а в момента цените са стабилизирани.

Министърът направи коментар и за случая с кравата Пенка, който нашумя в медийното пространство и пренесе темата чак до Европарламента.

Румен Порожанов: Беше ми интересен този случай, защото аз от първия ден знаех, че тази крава няма да бъде евтаназирана, ако не се намерят болести и в крайна сметка, животното беше здраво. Сериозният въпрос е как стопаните се грижат за животните си, това е по-голямата тема, защото отговорността е тяхна.


;

За жътвената кампания, която беше открита вчера, Порожанов заяви, че се очаква добра реколта, близо или малко по-голяма от миналогодишната със среден добив около 530-540 кг от декар. Очакваните приходи са доста добри за самите производители и не се очакват увеличения на стоки като хляб и хлебни изделия, допълни началникът на земеделското ведомство.

Той призна, че годината е много тежка откъм градушки и природни бедтвия. Агенция "Борба с градушките" покрива 1/3 от земеделските площи, а над 8000 ракети са изстреляни само до момента. За съжаление, това ще продължи като тенденция, допълни министърът.

Той коментира и новата Общоселскотостопанска политика за следващия програмен период на ЕС и заяви, че от следващия вторник влиза в изключително интензивен дебат по темата. Предвидена е среща с целия земеделски бранш, за да видим приоритетите, за които настоява, обясни в заключение Порожанов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ответните митнически мерки на ЕС срещу САЩ вече са в сила
Ответните митнически мерки на ЕС срещу САЩ вече са в сила
Калфин: Българското правителство не ме подкрепи за ОЛАФ
Калфин: Българското правителство не ме подкрепи за ОЛАФ