НОВИНИ

Румен Радев: България трябва да създаде стабилна среда за духовенството

Регламентирането на дейността на вероизповеданията в България трябва да доведе до създаването на стабилна социална среда за духовниците и поемането на ясен ангажимент от институциите за осигуряването на тяхното достойно заплащане. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на "Дондуков" 2 с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

bnt avatar logo
от БТА
14:35, 02.11.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
румен радев българия създаде стабилна среда духовенството

На срещата, която се е състояла по инициатива на Главното мюфтийство, е било подчертано, че поемането на заплатите на духовенството от българската държава е важна стъпка за недопускането на външни влияния в дейността на традиционните вероизповедания у нас.

"Изготвянето на законопроектите за дейността на вероизповеданията в България следва да бъде в конструктивен диалог с представителите на традиционните религиозни общности", е заявил още президентът Радев. Мустафа Хаджи е подчертал, че Главното мюфтийство и Българската православна църква споделят общи позиции в този диалог. "За нас е от изключително значение да имаме връзка с държавните институции при решаването на тези въпроси", е подчертал още Хаджи.

По време на срещата държавният глава е изразил подкрепата си за дейността на Главното мюфтийство мюсюлманското вероизповедание в България да се развива на основата на собствените си традиции. Президентът е бил категоричен, че не трябва да се допуска политизирането на което и да е вероизповедание, а обучението на мюсюлмански духовници следва да бъде в собствена материална база в съответствие с установените у нас образователни стандарти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха високотехнологична домашна оранжерия за марихуана в Костинброд (СНИМКИ)
Разкриха високотехнологична домашна оранжерия за марихуана в Костинброд (СНИМКИ)
​Лятно време радва туристите в Мармарис и през ноември
​Лятно време радва туристите в Мармарис и през ноември