НОВИНИ

Румен Радев и Иван Гешев за отношенията между президентството и прокуратурата

Първият коментар на президента Румен Радев след като прокуратурата разпространи записи от СРС-та, съвпадна със съобщение от прокуратурата, че прекратява всякакви контакти с президентската институция, освен официалната писмена кореспонденция. Президентът обяви, че прокуратурата е девалвирала, а Конституцията е нарушена. Вчера от държавното обвинение разпространиха запис между генерал Цанко Стойков и мъж, за когото прокуратурата твърди, че е президентът. Според главния прокурор има данни, че президентът е участвал в осуетяването на проверка на антикорупционната комисия, свързана със съпругата му.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 29.01.2020 (обновена)
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Днес държавният глава и главният прокурор влязоха в задочен диалог. Държавният глава видя целенасоченост в действията на прокуратурата и дори каза, че атаките срещу него и семейството му "придобиват уродливи измерения".

Главният прокурор от своя страна отговори, че прокуратурата си върши работата по закон - събира доказателства, а тогава когато те са достатъчно, встъпва към повдигането на обвинения за нарушенията на закона, независимо от това кой извършва тези нарушения - беден, богат, обикновен или облечен във власт.

Държавният глава коментира, че няма извършени от него нарушения в разпространените от прокуратурата доказателства. Румен Радев е категоричен, че не е пристъпвал закона.

Румен Радев, президент на Република България: За съжаление вчера прокуратурата девалвира. Две важни за опазването на държавността понятия - държавна измяна и нарушение на Конституцията, като ги употреби като медийна сензация в запитването до КС, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха.

Според главния прокурор, работата на прокуратурата е да събира доказателства и когато има достатъчно основания да повдига обвинения. Гешев коментира, че за държавното обвинение няма значение дали някой има огромно състояние, или не, нито дали някой е на управленска позиция.

Иван Гешев, главен прокурор: Това, което е в медиите и беше публикуване като прессъобщение на прокуратурата, е постановление за спиране, извадки от него по-скоро, за да бъда прецизен, за което има разрешение от наблюдаващите прокурори.

Президентът видя личен мотив в действията на прокуратурата.

Румен Радев, президент на Република България: Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата
Иван Гешев, главен прокурор: Главният прокурор няма лични врагове. Той не влиза в лични битки. Ние имаме принципни становища, по принципни въпроси, свързани със спазването на закона.

Според президента действията на държавното обвинение от последните дни показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията, които да гарантират независимостта на съдебната власт.

Румен Радев, президент на Република България: От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда държавността в България.

От прокуратурата обявиха, че до решението на Конституционни съд по питането за имунитета на президента и вицепрезидента ограничават контактите си с институцията на държавния глава.

Иван Гешев, главен прокурор: С оглед стриктно спазване принципа разделението на властите и за да се избягва всякакво съмнение за влияние върху институциите, ние не сме спрели комуникацията с президентството, а сме спрели всички контакти с изключение на писмена, официална кореспонденция.

От прокуратура за сега не коментират дали ще участват в анонсираната от президента Румен Радев среща с т.н. "трима големи в съдебната власт", която е част от консултациите за промени в Конституцията, които държавният глава започна след избора на нов главен прокурор.

След разговор на екипа на "По света и у нас" с ген. Стойков по телефона, генералът заяви, че няма желание да коментира разпространените от прокуратурата записи. От държавното обвинение пък не поясниха точно какво се разследва и по какъв повод във ВВС.

Ясно е само, че на този етап цялото наказателно производство е спряно. Главният прокурор коментира, че след ареста на бившия министър Нено Димов единият от коалиционните партньори на управляващите е бил недоволен от прокуратурата, днес недоволна е опозиционна партия, недоволни са и разследвани и подсъдими олигарси. Според Гешев това означава, че прокуратурата си върши работата и е на прав път.

През януари 2019 г. е подаден сигнал до КПКОНПИ за конфликт на интереси срещу Десислава Радева, съпруга на Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестът против наредба Н-18 приключи без сблъсъци
Протестът против наредба Н-18 приключи без сблъсъци
Александра Фейгин: Направих всичко заложено в програмите, но на съдиите не им беше достатъчно
Александра Фейгин: Направих всичко заложено в програмите, но на съдиите не им беше достатъчно