НОВИНИ

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Един от мотивите му е, че пакетът от промени отслабва механизма за честни и свободни избори. Той призова опозицията да се завърне в парламента при обсъждането на повторните промени в Изборния кодекс.Вижте изявлението на президента във видеото

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 25.02.2019 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Днес върнах за ново обсъждане в парламента Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Разразилите се спорове около преференциите потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Това заяви президентът Румен Радев в изявление пред медиите.

Според Радев промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности и привилегироват партийната воля над тази на избирателите. Промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно, заяви той.

"Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии ерозира политическия плурализъм, без който няма честни избори. Промените в подсъдността на работата и решенията на ЦИК не са в интерес на законността в изборния процес.Пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори. В тази връзка налагам вето на посочените промени", заяви Румен Радев.

Същевременно законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Тези действия издават отсъствие на воля за прозрачен и честен изборен процес.

Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред. През изминалата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения в рамките само на няколко дни. Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се реализира без оглед на Конституцията и законите. Хубаво е, че здравият разум възпря този опит, преди да се е реализирал.

Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко постигнато през последните три трудни десетилетия.

Призовавам опозицията да се завърне в парламента при повторното разглеждане на промените в Изборния кодекс. Смея да се надявам, че народните представители ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото, каза още президентът.

Пълният текст на мотивите за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 44-то Народно събрание на 14 февруари 2019 г., са качени на сайта на президентството ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден на срещата на най-високо равнище ЕС - Арабска лига
Втори ден на срещата на най-високо равнище ЕС - Арабска лига
Две години затвор за жена от Варна, теглила пари от чужда карта
Две години затвор за жена от Варна, теглила пари от чужда карта