НОВИНИ

Румен Радев: Определени среди експлоатират отношенията между България и Русия

Президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност заради липсата на прозрачност във финансирането на сделката с ЧЕЗ. Това президентът съобщи в Пловдив, където присъства на военни демонстрации в 68-ма бригада Специални сили. Радев коментира и посещението на руския патриарх. По думите му, той е въвлечен в политически сценарий, който цели влошаване на българо-руските отношения.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Деница Торньова
15:30, 13.03.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Според президента Румен Радев правителството трябва да обясни каква е схемата на финансиране на сделката с ЧЕЗ. И по какъв начин продажбата на дружеството получи политическа подкрепа, без каквато банките не биха се ангажирали.

Румен Радев, президент на Република България: Под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на г-жа Гинка Върбакова? Кой води преговорите от името на българската държава и много по-интересно кой води преговори от името на госпожа Върбакова. До момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Изрично настоях и получих информацията от компетентните органи, която регулярно е била изпращана в МС.

Ето защо, в средата на април, въпросите за енергийната сигурност на страната ще бъдат разгледани и от Консултативния съвет за национална сигурност.

;

Радев коментира и посещението на руския патрирах. Според президента, определени среди експлоатират кризата в отношенията между България и Русия и имат интерес тя да се задълбочава. Не такава е била целта на патриарх Кирил, убеден е Румен Радев.

Румен Радев, президент на Република България: Посрещнахме негово светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик. Но аз съм не само президент, аз съм и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи. Остава въпросът обаче кой се опита да похити общият ни празник за нашето освобождение и да го превърне в повод за разделение.
;

Радев отбеляза, че неговият отговор на думите на патриарх Кирил не е бил включен в записа, качен на сайта на руската патриаршия.

Румен Радев, президент на Република България: Затова казвам, че явно тук не става въпрос за афект, а за политическа режисура и вярвам, че негово светейшество Кирил просто е бил въвлечен в нея.

Радев подчерта и защо е атакувал Закона за частната охранителна дейност - заради несъответствия на определени текстове с Конституцията. И припомни за кметовете „феодали", които с помощта на частните охранителни фирми ще имат и „феодални" армии, които ще се издържат от държавата.

По време на посещението си 68-ма бригада Специални сили в Пловдив, Румен Радев се обяви и за по-добри условия за спорт и физическа подготовка в българската армия. Не скри, че е впечатлен от уменията на военните и сам показа отлична форма. Макар и в костюм, за секунди се набра и превъртя на една от висилките в базата.

;

Проблемът с ЧЕЗ се задълбочава и не се вижда скорошното му решение, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ всеки ден излиза информация, която опровергава твърденията на българското правителство за сделката. Тя подкрепи свикването на Консултативния съвет по национална сигурност заради казуса, който по думите й засяга правата на почти три милиона български граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици учат връстниците си на правосъдие
Ученици учат връстниците си на правосъдие
Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, мястото му заема Майк Помпео
Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, мястото му заема Майк Помпео