НОВИНИ

Румен Радев получи от ЦИК удостоверението, че е избран за президент

Тази сутрин председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева връчи удостоверенията на Румен Радев и Илияна Йотова, че са избрани за президент и вицепрезидент. Церемонията беше открита от председателя на парламента Цецка Цачева. Избраният за президент Румен Радев смята, че в България сега няма политическа криза. По думите му в момента се провежда нормална конституционна процедура и няма място за драматизиране на ситуацията. Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, Радев ще инициира консултации за въвеждането на мажоритарна избирателна система.

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:59, 21.11.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Преди да се говори за предсрочни избори и служебно правителство, трябва да се изчака с приключване на консултациите на президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили, категоричен е Румен Радев.

Румен Радев, избран за президент: "Политическа криза в България няма. В момента тече нормална конституционна процедура и няма място за драматизация."

Ако се стигне до предсрочни избори, Румен Радев ще инициира среща, в която да участват председателя на парламента, лидерите на всички парламентарно представени партии, експерти по изборно законодателство и инициаторите на референдума."

Румен Радев, избран за президент: "На тази среща, ще се обсъдят вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система и ще се уточнят необходимите действия."

На въпрос готов ли е да назначи служебен кабинет, Радев каза, че един президент трябва да бъде готов във всякакви ситуации да поема своята отговорност.

Румен Радев, избран за президент: "Назначаването на служебния кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев. Ще бъда информиран, така сме се уточнили с него. Разчитам, наистина, на опита и на професионализма на г-н Плевнелиев да състави добро служебно правителство."

Преди това Радев и Йотова получиха удостоверения, че са избрани за президент и вицепрезидент. Председателите на парламента, Цецка Цачева, и на ЦИК, Ивилина Алексиева, ги поздравиха за голямото доверие, което получиха на изборите."

Цецка Цачева, председател на НС: "Вярвам, че няма да пожалите сили и енергия, за да отговорите на това доверие с мъдри и държавнически решения в интерес на българските граждани."
Ивилина Алексиева, председател на ЦИК: "Пожелаваме ви да отговорите достойно на предизвикателствата."

Румен Радев увери, че заедно с Илияна Йотова, ще работят за просперитета на България.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бежанският център в Харманли временно става от затворен тип
Бежанският център в Харманли временно става от затворен тип
Атентат в Бенгази отне живота на 7 души
Атентат в Бенгази отне живота на 7 души