НОВИНИ

Румен Радев посети комплекса Яд Вашем в памет на жертвите на Холокоста

България и Израел имат отличен политически диалог, който е предпоставка за постигане на много повече прагматизъм в двустранното партньорство в сфери като информационните технологии, инвестициите и сигурността. Това обяви президентът Румен Радев след среща с председателя на Кнесета на Израел Юли-Йоел Еделщайн.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:56, 21.03.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Във втория ден от официалното си посещение в Израел президентът Румен Радев посети Мемориалния комплекс в памет на жертвите на Холокоста Яд Вашем.

В музея има обособен и кът за България. Презедентът подари на домакините портретите на четирима българи, активно помагали за спасяването на евреи в Македония. Румен Радев участва в церемония по запалване на вечния огън.

А по-късно поднесе цветя на паметника на български евреи, загивали при потъването на кораба "Салвадор" през декември 1940 г. В него са пътували 350 български евреи - някои от тях са били принудени да напуснат страната, защото нямали българско гражданство. По пътя за Палестина буря потапя кораба. Оцеляват 100 души. Реджина Канети, тогава 18-годишна, пътува със семейството си. Майка ѝ и брат ѝ умират.

Реджина е единственият жив, участник в трагедията, която се разиграва в Мраморно море близо до Истанбул. Спомня си, че корабът е бил претоварен с хора и багаж, а като ги връхлита бурята - започва да се разпада. Баща ѝ решава да се опитат да се спасят с плуване и четиримата скачат в морето.

Румен Радев, президент на Република България: Ние почитаме стремежът на всички евреи да достигнат до своята обетована земя, стремежът към надеждата и към свободата.

Президентът Радев говори пред Шестия глобален форум за борба с антисемитизма, в който участват известни личности от различни сфери. След разговора си с председателя на Кнесета Юли Еделщейн, Румен Радев подчерта, че между народите на България и Израел има изключително топли исторически връзки, както и много добри политически отношения.

Румен Радев, президент на Република България: Крайно време е ние да използваме тези прекрасни отношения, за да имаме прагматични решения. Аз очаквам и още по-активна работа от страна на българското правителство.

Търговският обмен между двете страни е 150 милиона долара годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И тази година много ниски добиви на мед в Благоевградска област
И тази година много ниски добиви на мед в Благоевградска област
25 000 афганистанци са поискали убежище у нас за 25 години
25 000 афганистанци са поискали убежище у нас за 25 години