НОВИНИ

Румен Радев потвърди интереса на България за по-тясно сътрудничество с Иран

Президентът Румен Радев потвърди интереса на България за по-тясно сътрудничество с Иран в сферата на икономиката, енергетиката и научния обмен.

румен радев потвърди интереса българия тясно сътрудничество иран
bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 28.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Задълбочаването на партньорството с Иран в сферите на икономиката и енергетиката е от интерес за България, Югоизточна Европа и Европейския съюз и като председател на Съвета на ЕС България ще работи за насърчаването на политическия диалог за постигане на конкретни резултати от взаимен интерес.

Това заяви президентът Румен Радев на срещата си на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Иран д-р Мохаммад Джавад Зариф, който е на посещение в България.

Обща бе оценката, че договореностите по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и изпълнението от Иран на поетите ангажименти, създават нови възможности за развитие на отношенията на ЕС с Техеран, както и на традиционно добрите връзки между България и Иран.

„Готови сме за диалог за подобряване на транспортната свързаност, енергийната диверсификация и увеличаване на взаимните инвестиции, туризма и научния обмен“, заяви президентът Радев.

Развитието на информационните технологии в Иран и на фармацията с използването на нанотехнологии също разширява обхвата на потенциалното сътрудничество с България, посочи Мохаммад Джавад Зариф.

Организирането на съвместни бизнес и туристически форуми, които да насърчат контактите между деловите среди от двете държави, както и облекчаването на издаването на визи, бяха откроени като възможност за активизиране на икономическия и културен обмен.

Продължаване на международните усилия за противодействие на терористичната дейност на „Ислямска държава“ и постконфликтното възстановяване на региона на Близкия Изток, също бяха обсъдени по време на срещата.

Иранският външен министър отбеляза възможността строителни компании от страната ни да участват в този процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети ден армията помага в разчистването на снега в Плевенско
Трети ден армията помага в разчистването на снега в Плевенско
Нов протест на надзирателите пред затвора в Бобов дол
Нов протест на надзирателите пред затвора в Бобов дол