НОВИНИ

Румен Радев: Председателството е отговорност, но предоставя възможности

Повече от 4 часа продължи заседанието на КСНС при президента. Темата - ролята на България за сигурността и отбраната в контекста на Българското европредседателство. След заседанието президентът Румен Радев заяви, че председателството на Съвета на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на България.

bnt avatar logo
от БНТ
15:02, 09.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Президентът Румен Радев заяви, че днешният Консултативен съвет по национална сигурност е обсъдил ролята и ангажиментите на България по отношение развитието на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на Българското европредседателство.

По думите му е бил отчетен значителният напредък за реализацията на глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната. Доказателство, за което е създаването на постоянното структурирано сътрудничество на Европейски фонд за отбрана и стартирането на координирания годишен преглед на отбраната. Държавният глава похвали правителството за приетия национален план за нарастване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г.

"Обединихме се около позицията, че председателството на Съвета на ЕС в контекста на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на България в няколко много важни направления", каза президентът.

На първо място това е ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейска отбрана в лицето на България като председателстващ на съвета на ЕС. На второ място - това е нашата позиция за пълноценна интеграция на българските въоръжени сили, на нашата промишленост, наука в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия и науката на Европа. И не на последно място - това е възможността за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани.

Извън темата на КСНС участниците са обсъдили и натрупването на тежки престъпления в последните дни и са стигнали до извода, че е необходима още по-добра координация между институциите.

Вижте цялото изявление на президента във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С по-малко средства в бюджета ще разполага община Русе през тази година
С по-малко средства в бюджета ще разполага община Русе през тази година
Актрисата Джилиан Андерсън със звезда на Алеята на славата в Холивуд (СНИМКИ)
Актрисата Джилиан Андерсън със звезда на Алеята на славата в Холивуд (СНИМКИ)