Проектът за закупуването на нов изтребител за нуждите на Военновъздушните ни сили по никакъв начин не трябва да отпадне. Това заяви при посещението си в Бургас президентът Румен Радев. Според държавния глава МИГ-29 колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, а все пак България е член на НАТО.

Президентът Румен Радев заяви, че като член на НАТО, България трябва да има съвременни бойни способности и затова трябва да се закупи нов модел изтребител.

Румен Радев, президент на Република България: Вложените пари в МИГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет. Първо трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава вече да преценим за колко време според доставките на този нов самолет, за колко време и как ние ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МИГ-29.

Президентът Румен Радев беше категоричен, че за страната ни е важно да има силни военноморски сили, които да отстояват нашия военен суверенитет, но и да гарантират икономическите и енергийните ни интереси.

Румен Радев, президент на Република България: Силни военноморски сили означава нова техника,означава високо подготвен наличен състав, означава наистина добри условия за подготовка, мотивация, перспектива, социално израстване и, разбира се, престиж.

Във Военно морската база "Атия" в Бургас президентът се срещна с командния и личния състав на военните формирования и обсъдиха важни проблеми свързани с армията ни. След срещата държавният глава беше категоричен, че бюджетът за отбрана трябва да се увеличи.

© БТА