НОВИНИ

Румен Радев се срещна със Си Дзинпин в Китай

Президентите на България и Китай приеха в Пекин Съвместна декларация за издигане на двустранните отношения на ниво стратегическо партньорство. Президентът Румен Радев е на държавно посещение в Китай по покана на своя колега. Според Си Дзинпин съвместната декларация ще даде нов стимул в развитието на двустранните отношения. Румен Радев смята, че документът ще е добра основа за надграждане на постигнатото в двустранните отношения .

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:08, 03.07.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Президентът Румен Радев и съпругата му бяха посрещнати с впечатляваща церемония на площада пред Великата зала на народите. Като специален жест на внимание прозвуча и мотив от българска народна песен.

В декларацията за стратегическо партньорство, одобрена от двамата президенти, подробно са записани посоките за партньорство. Сред тях са изпълнението на китайската инициатива, възраждаща древния път на коприната „Един пояс, един път".

Общо е мнението, че трябва да се задълбочи сътрудничество в сферите на търговията, инвестициите, инфраструктурата, селското стопанство, научната сфера.

Си Дзинпин посочи, че България е втората страна признала Китайската народна република преди 70 години. Спомни си също за жеста на страната ни да покани китайски деца на почивка след силно земетресение, както и помощта на китайската страна в търсенето на алпиниста Боян Петров.

Си Дзинпин: Всичко това показва, че отношенията между нашите народи са изключително добри. Сега те се издигат до стратегическо партньорство. Ние трябва да използваме тази голяма възможност в променящата се световна ситуация да развиваме и да дадем нов стимул в двустранните отношения.
Румен Радев: Вярвам че ще продължим заедно за играем конструктивна роля в двустаен и международен план, да работим в дух на разбирателство и сътрудничество за просперитета на нашите народи.

Двамата обсъдиха и партньорството на Китай с Европейския съюз и страните от Централна и Източна Европа.

Китай е вторият по големина търговски партньор на Европейския съюз след САЩ. И е най-големият азиатски търговски за България.

Президентът Радев разговаря също с Ли Джаншу - председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители. Той сподели, че българската роза и мляко са особено ценени от китайците и направи интересно сравнение.

Ли Джаншу - председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители: Когато бяхте във Военновъздушните сили, знам, че лично сте управлявали изтребител и сте направили много трудни маневри като „кобра" . Това е може да се приеме като символ на духа на българския народ. Тоест на свобода и смелост.
Румен Радев: Сега ни предстои да изпълним заедно с Вас още по-сложни и важни маньоври - да направим така, че да създадем много по-добри условия за сътрудничество.

По-рано през деня голям интерес предизвика българо-китайски бизнес форум, който събра много хора от двете страна. Президентът Радев представи предимствата да се инвестира у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската икономика изсветлява до 80%
Българската икономика изсветлява до 80%
Започва подаването на документи за профилираните гимназии
Започва подаването на документи за профилираните гимназии