НОВИНИ

Румен Радев: Шипка е нашата национална епопея

Днес е кулминацията на националните тържества, посветени на годишнината от Шипченската епопея. Те завършиха тази вечер с тържествена митинг-заря проверка, която оглави президентът Румен Радев. Върховният главнокомандавщ на българската армия отбеляза в словото си, че героите, на които дължим свободата си, не са родени от мит или легенда, а техният подвиг е реален, подвиг на няколко хиляди доблестни мъже. Свободата, достойнството и единението са задължение на всяко поколение, посочи още президентът Румен Радев.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор Миглена Гайдарова
22:01, 26.08.2017
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Шипка със своите урви, орди и викове "Ура" е нашата национална епопея. Нейните герои са от плът и кръв, а подвигът на опълченците е моралното основание на свободата, каза в словото си държавният глава. По думите му Шипка е капитал на историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещават на нас, потомците.

Според президента свободата, суверенитетът и достойнството са задължение на всяко поколение. Ако не го осъзнаваме, посочи той, ако допускаме да пилеем този исторически капитал, това винаги е в наш ущърб.

На тържествената вечерна проверка в Габрово с военни почести беше почетена паметта на хилядите знайни и незнайни воини, паднали за свободата на България по време на епичните августовски боеве на връх Шипка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София диша много по-леко... на открито
"София диша" много по-леко... на открито
Ураганът Харви в САЩ отслабна до тропическа буря
Ураганът Харви в САЩ отслабна до тропическа буря