НОВИНИ

Президентът Румен Радев: След изборите темата за чуждата намеса беше погребана

В обръщение към нацията президентът Румен Радев посочи, че отминалите избори са откроили сериозни проблеми, и че по време на кампанията е имало опити отвън да се повлияе на изборните резултати. Радев подчерта, че българските избиратели и институции не са допуснали това да стане. Той смята, че отговорността за решаване на тези проблеми пада върху 44-то Народно събрание и приветства усилията на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени.

bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 11.04.2017
8679
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Партиите призоваха по време на вота за крайни мерки, включително затваряне на границите. След изборите темата бе погребана, но проблемите остават, каза още Радев.

Според него, тези проблеми не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес, но и със систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическия живот в страната. Проблемите няма да бъдат решени само със заклинания, а със закони, каза още президентът.

Румен Радев, президент на България: Днес се необходими отговорни действия - законодателни и организационни. На следващото 44-то НС ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми. Приветствам куража на Министерството на правосъдието за намиране на решения на тези проблеми. Предложенията за промени предоставят ясни бариери за навлизане на чуждото влияние. Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет. Предложенията за промени в законите за вероизповеданията, за политическите партии и за българското гражданство, поставят ясни бариери пред действия, насочени срещу нашите независимост, интегритета на държавата и обществото. Когато говорим за права и задължения, нека ги сравняваме и с далеч по-строгите ограничения в редица държави от Европейския съюз, които за нас са еталон за демокрация.

Според президента е важно българите зад граница е да могат да се върнат в една независима България:

Румен Радев, президент на България: Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една независима България. Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят по-добри решения, те трябва да отчитат нашата принадлежност към единното европейско семейство. Сега на ход е парламентът, вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което ще гласува адекватно законовите промени. Надявам се, че то ще излъчи работещо правителство. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията и престъпността, срещу ценовия шок гласуван от независимия регулатор. Пожелавам успех на българските законодатели.

Цялото обръщение на президента Румен Радев може да прочетете ТУК!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо посещение на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва
Първо посещение на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва
Изложба от национален конкурс за живопис, графика и скулптура в Русе
Изложба от национален конкурс за живопис, графика и скулптура в Русе