НОВИНИ

Румен Радев: Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието

Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Това заяви президентът Румен Радев при отчета му на втората година от мандата му като президент.

bnt avatar logo
от БНТ
10:39, 28.01.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

По думите му президентската институция често е била последната преграда пред лобистко законодателство.

Президентът каза, че през 2018 г. е задълбочил диалога с всички балкански лидери. Той открои Дунавската стратегия като инструмент, който може да бъде използван за съживяването на икономиката в Северна България.

Консултативните съвети за национална сигурност, диалогът с ръководството на МО, срещите с личния състав са откроили проблемите на въоръжените сили. Последните решения на управляващите опорочиха модернизацията на армията, каза Радев.


;

Той отчете наложеното вето на 7 закона, като по думите му то не е акт за противопоставяне на НС, а противопоставяне на липсата на реално обсъждане на проблемите.

За съжаление, българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в българския ефир се притискат с инструментите на властта, заяви президентът.

;

В заключение президентът каза, че с указ ще формира съвет, с участието на интелектуалци и специалисти, който да предложи алтернативи на институционалния блокаж. България има нужда от таланта на всички българи, у нас и зад граница, каза Радев.

На въпрос на БНТ дали има нужда от предсрочни парламентарни избори, той каза, че въпросът не е "дали", а "кога". Също така от особена важност е да бъде гарантирана честността на предстоящ вот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венецуелската опозиция призова за нови протести
Венецуелската опозиция призова за нови протести
Възобновиха издирвателните дейности след рухването на хвостохранилище в Бразилия
Възобновиха издирвателните дейности след рухването на хвостохранилище в Бразилия