НОВИНИ

Румен Радев участва в срещата на върха на държавните глави от групата "Арайолуш"

Миграциoнният натиск и предизвикателствата пред икономическото развитие на Европа - тема на обсъждане в Атина. Държавните глави от 13 държави, сред които и българският президент Румен Радев, приеха декларация в подкрепа на развитието на ЕС като единна общност. Още от специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:47, 11.10.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В изказването си президентът Радев посочи, че Европа е фокусирана предимно върху последствията и по-малко върху причините за мигрантския натиск, докато други стратегически играчи променят тази среда за сигурност в свой интерес.

Румен Радев - президент на Република България: Европейският съюз се нуждае от Оперативен план за реакция в случай на рязко нарастване на мигрантски натиск по външните граници, особено по сухопътните граници, каквато е България. План, който да гарантира сигурността на гражданите и предотвратяване на хуманитарни кризи. Още преди две години поставих на вниманието на Съвета на Европейския съюз необходимостта от такъв план.

България очаква от новия мандат на европейските институции да се фокусират върху социалното, икономическото, научното и образователното сближаване, както и да инвестират в своето единство, посочи Румен Радев. По думите му кохезионната политика все повече ще зависи от равномерното разпределение на образователната и научната инфраструктура в съюза като водещ фактор за икономическия растеж.

Румен Радев: За нас в България кохезионната политика ще се измерва като успех все повече със завръщането на българите зад граница и мерки, които да гарантират, че нашите млади хора ще остават и ще намират перспектива тук в България.

За общи действия при решаване на предизвикателствата призова и домакинът Прокопис Павлопулос.

Прокопис Павлопулос - президент на Гърция: Европейското обединение е необходимо не само за държавите-членки на съюза, но и за цяла Европа, за да може тя да играе стабилизираща роля в световен мащаб за мира, за демокрацията, за правосъдието.

Групата „Арайолуш" е политически формат на държавните глави на парламентарните републики в Европейския съюз. Създадена е през 2003 в португалския град Арайолуш. България се присъедини към групата от 2013 година, а през 2016 беше домакин на форума.

На срещите президентите обсъждат актуални въпроси и проблеми от дневна ред на Европа.

В рамките на форума президентът Радев проведе двустранни срещи със своите колеги от Малта, Ирландия и Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Няма пострадали българи при нападението в Манчестър
МВнР: Няма пострадали българи при нападението в Манчестър
Съдът във Варна задържа българка и британец, обявени за международно издирване
Съдът във Варна задържа българка и британец, обявени за международно издирване