НОВИНИ

Румен Радев участва във форума „Три морета“ в Любляна

Президентът Радев участва в Четвъртата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета" в Любляна. Той призова инициативата по-бързо да излезе от сферата на политическото говорене и да се насочи към конкретните решения в икономиката. Във водената от президента делегация са министърът на икономиката и представители на българския бизнес.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:57, 05.06.2019
Чете се за: 01:06 мин.
По света

В Инициативата „Три морета“ участват президенти от 12 страни-членки на ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Досега са проведени три срещи в Дубровник, Варшава и Букурещ.

Целта на инициативата, създадена през 2015 г., е да насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти, както и да се премахне разделението на Изток и Запад.

Като положителен знак президентът Румен Радев посочи, че за разлика от миналата година, инициативата вече излиза от сферата само на политическото говорене и придобива по-конкретни измерения с идеята за създаване на инвестиционен фонд.

Румен Радев, президент на България: Моят апел към всички участници днес е да излизаме по-бързо от тази сфера на политиката и да отиваме по-бързо в сферата на икономиката и конкретните решения. Все пак трябва да бъдем внимателни. България още не е подписала Меморандума за инициирането на този фонд, само 6 държави са го подписали. Ние искаме да има ясни принципи за формиране на капитала, да има ясни критерии за определяне на приоритетните проекти, което да отговаря и на нашия национален интерес.
;

Три българските проекта са одобрени и признати за приоритетни от инициативата - това е реконструкция на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунела под прохода Петрохан и разширение на газохранилището в Чирен. Президентът Радев настоява сред приоритетните български проекти да бъде включен и транспортният коридор „Виа Карпатия“, който обхваща седем държави от Литва до Гърция през България.

Румен Радев, президент на България: Това означава да решим проблема с тези 160 километра магистрала от Видин до София. Но за момента това е проблем, нека не бъдем чак такива големи идеалисти. Няма специфично определено конкретно финансиране за тези проекти. Това е голямата цел на тази инициатива - освен стандартните финансови инструменти на ЕС да се търсят и други пътища за финансиране на тези проекти.

Румен Радев се включи в дискусия в рамките на президентския панел. Обсъдена бяха предизвикателствата пред ЕС в региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Половин милион лева за ремонт на кораба Радецки отпусна правителството
Половин милион лева за ремонт на кораба "Радецки" отпусна правителството
Чешкият премиер Андрей Бабиш ще иска среща с Юнкер заради одита на ЕК
Чешкият премиер Андрей Бабиш ще иска среща с Юнкер заради одита на ЕК