НОВИНИ

​Румен Радев връчи орден "Стара планина" на посланика на САЩ Ерик Рубин

Президентът Румен Радев връчи най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" - първа степен на посланика на САЩ у нас Ерик Рубин за големите му заслугите му в развтието на двустранните отношения и по случай приключването на мандата му. Държавният глава отбеляза, че това високо отличие е израз на значението, което България отдава на стратегическото партньорство със САЩ

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:18, 10.06.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Ерик Рубин ръководи американското посолство у нас в сложна международна обстановка и допринесе двустранните отношения да се развиват възходящо, посочи президентът Румен Радев. Резултатът е, че в последните години има непрекъснато и солидно нарастване на двустранния стокообмен.

Румен Радев - президент на Република България: В сферата на отбраната и сигурността, посланик Рубин внесе нов импулс в нашите отношения с особен акцент на модернизацията на българските въоръжени сили. По времето на неговия мандат се разшири обхвата и интензивността на двустранните учения и тренировки.

Ерик Рубин е доволен, че вижда България като един стремящ се към енергийна независимост и диверсификация на източниците пазар. И даде като положителен пример скорошната покупка на втечнен природен газ от САЩ и стартирането на интерконектора Гърция - България.

Ерик Рубин - посланик на САЩ у нас: Всяка стъпка към диверсифициране на енергийните източници осигурява на България по-голяма безопасност, сигурност и независимост.

Рубин отбеляза постигнатия прогрес в изграждането на дългосрочни взаимоотношения между България и САЩ в сферите на сигурността, борбата с тероризма, миграцията и отбраната. Той сподели и нещо лично.

Ерик Рубин: Няма да е лесно за нас с Никол да напуснем България, обикнахме я, създадохме много приятелства, имаме светли спомени. Със сигурност ще се завърнем, защото България е втори дом за нас.

Президентът Радев определи Ерик Рубин като достъпния посланик, който в прекараните три години и половина у нас, успя да усети пулса на българското общество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Телиш отново протестираха срещу преминаващите тежкотоварни камиони
В Телиш отново протестираха срещу преминаващите тежкотоварни камиони
Газова експлозия в Италия рани 10 души
Газова експлозия в Италия рани 10 души