НОВИНИ

Президентът Румен Радев критикува ефективността от борбата с корупцията

Пълната европейска интеграция на страната ни означава прилагането на европейски модели и стандарти в борбата с корупцията. Президентът Румен Радев защити тази своя позиция пред участниците в международна конференция, организирана под негов патронаж, на която бяха коментирани европейски практики и възможности за противодействие на корупцията. Румен Радев призова също за мащабни действия за разкриване на корупционни схеми сега, а не от миналото.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 05.06.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Корупцията краде от благосъстоянието на нацията, ограничава основни права и свободи, генерира бедност и престъпност, ерозира доверието в държавата, възпрепятства развитието на икономиката и отблъсква инвеститорите. Така държавният глава обобщи въздействието на това явление. Според него за борбата с корупцията у нас се прави твърде малко, а в последно време и малко се говори, защото общественото внимание е насочено към външната политика на управлението.

Румен Радев - президент на Република България: Това внимание е изтласкано извън пределите на България, почти изцяло в полето на външната политика - Западни Балкани, европейско председателство, Русия и т.н. А всички знаем, че за корупцията няма почивен ден. Оставена без обществено внимание и без систематични мерки за въздействие, тя се разраства като раково образувание.

Когато усилията на бизнеса вместо в иновации, се насочват към подходящия човек, който срещу финансов стимул, осигурява обществената поръчка - това е убийствено за икономиката, аргументира се държавният глава.

Румен Радев - президент на Република България: Каквито и жонглирания, каквито и представяния да правим на всякакви макроикономически и финансови показатели, критерият за нашето пълноценно интегриране и за нашето място в ядрото на интегрирана Европа това ще бъдат резултатите, които постигаме в борбата с корупцията.
;

Президентът припомни предложението си за създаване на единен и независим орган за борба с корупцията с широк спектър на експертиза, компетенции и правомощия. Както и от необходимостта от сериозни мерки за противодействие, които по неговите думи са - пресичане и разследване на корупционни схеми в реално време и безкомпромисно наказателно преследване на отговорни лица.

Председателят на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев, който също участва в конференцията, съобщи, че от януари досега са постъпили над 200 сигнала за корупция, от които около 30 са приключени.

Пламен Георгиев - председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество: Към настоящия момент имаме внесени искове за отнемане на имущество малко повече от над 3 млрд. Това са реално внесени в съда искове за отнемане на незаконно придобито имущество по висящи производства пред съда. А стойността до настоящия момент на отнетото имущество, незаконно придобито е малко над 114 млн. Това са вече влезлите в сила решения.

Според Пламен Георгиев част от успеха за борбата с корупцията е промяната на мисленето и съпричастност от всички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията по отбрана в НС гласува проектите за нов изтребител и бойна машина
Комисията по отбрана в НС гласува проектите за нов изтребител и бойна машина
​Производители на череши протестираха срещу ниските изкупни цени
​Производители на череши протестираха срещу ниските изкупни цени