НОВИНИ

Румен Радев: Няма да допусна друг да решава бъдещето на енергийните ни проекти

В Словашкия град Кошице държавният глава Румен Радев участва в срещата на високо равнище на президенти от Централна и Източна Европа във формат Б-9. Румен Радев заяви, че основната му цел да участва във форума е да защити българските енергийни проекти и да не допусне друг да решава бъдещето им. На срещата присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:11, 28.02.2019
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Президентите от формата Б-9 обсъдиха сигурността на стария континент и съседните райони в рамките на колективния подход на НАТО. Във фокуса на вниманието им бяха също възможностите за противодействие на хибридните заплахи и развитието на проектите, свързани с енергийната сигурност.

Форумът завърши с декларация за общите оценки и цели за сигурността на източния фланг на НАТО.

Румен Радев - президент на Република България: Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти. В хода на подготовката на срещата установих, че определени текстове от предварително изготвената декларация, застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес и направих необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията. Сега се надявам правителството да материализира визитата на руския премиер Медведев в България, а не да ставаме заложник на чужди интереси.
;

Форматът на срещата Б-9 включва 9 държави от Централна и Източна Европа. Основан е по инициатива на президентите на Румъния и Полша. Първата среща на високо равнище е проведена през 2015 г. в Букурещ, а втората - през 2018 г. във Варшава.

Целта на тези срещи е да се засили сътрудничеството между съюзниците от източния фланг на НАТО по въпросите, свързани със сигурността.

Във формата Б-9 участват още Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Естония.

По думите на Румен Радев неформалната инициатива Б-9 се отдалечава от първоначалния си замисъл и създава рискове за интересите на 9-те държави членки, отивайки отвъд приетите от всички 29 съюзници подходи.

Румен Радев - президент на Република България: Считам, че Алиансът има достатъчно механизми за изработване на единна политика, докато този регионален формат, изостря реториката в НАТО, което не кореспондира с политиката на сдържаност и диалог, възприета от Алианса.

В дискусиите участва и генералният секретар на НАТО.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Ние не искаме нова Студена война.Всъщност искаме диалог с Русия, защото Русия е наш съсед.Но в същото време трябва да уверим ,че продължаваме да гарантираме възпиране и отбрана на които може да се вярва, в свят без Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег и с повече руски ракети в Европа.

Участниците във форума присъстваха на церемония по откриване на паметна плоча, по случай 70-тата година от създаването на НАТО. След срещата в Кошице, тази вечер генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ева Майдел: Еврозоната ни изстрелва в сърцето на Европа
Ева Майдел: Еврозоната ни изстрелва в сърцето на Европа
Без повишение на цената на парното и топлата вода до следващия отоплителен сезон
Без повишение на цената на парното и топлата вода до следващия отоплителен сезон