НОВИНИ

Румъния след референдума и евровота

Румъния гласува както за европарламент, така и на референдум срещу корупцията. Избирателната активност беше около 50%, а голяма част от румънската диаспора сигнализира, че не са допуснати да гласуват в секциите. Според предварителните резултати, управляващата Социалдемократическа партия губи вчерашния вот.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:44, 27.05.2019
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Триумф на опозицията и силен удар срещу управляващите Социалдемократи на европейските избори в Румъния. Над 8 млн. и 900 хиляди души отидоха до избирателните секции вчера, а резултатите са красноречиви - 25,8 % - толкова имат както социалдемократите, така и либералите. Близо 24% пък са гласували за коалицията, оглавена от гражданското движение "Спаси Румъния".

Румънците гласуваха и на референдум срещу корупцията. Над 40% отговориха на двата въпроса - "Подкрепяте ли забрана на амнистия и помилване в случаи, свързани с корупция?" и "Подкрепяте ли забраната за приемане на извънредни постановления от страна на правителството в областта на престъпления, наказания и съдебна организация?".

Допитването беше инициатива на президента Клаус Йоханис и опит да се противопостави на спорните съдебни реформи, които се опитва да прокара кабинетът на премиера Виорика Дънчила.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: Скъпи румънци, благодаря ви! С вашите гласове ясно и категорично показахте, че нито един политик не може да игнорира желанията ви. Социалдемократическата партия получи точно такъв резултат, какъвто заслужи с управленските си решения през последните две години и половина. Не направиха нищо добро и не получиха никакви гласове.
;

Въпреки лошите резултати, засега Ливиу Драгня обяви, че няма намерение да подава оставка като партиен лидер. Самият той е пряко засегнат от въпросите на референдума, тъй като продължава да е подсъдим по няколко дела.

Ливиу Драгня, лидер на Социалдемократическата партия: Няма как да сме доволни от изхода от вота. Предстои да анализираме резултатите. Искам да бъде ясно, че аз не съм против референдума, нито против темата, за която е той. Но така зададените въпроси, бяха толкова сложни, че дори президентът не може да ги запомни.

В следващия Европарламент се очаква да влезе и новата партия на бившия съпартиец на Драгня и бивш премиер - Виктор Понта.

Виктор Понта, бивш премиер и лидер на Про Румъния: Резултатите от вота ясно показват, че хората искат промяна. Време е и лидерът на социалистите Драгня да го разбере.

Вотът премина на фона на негодуванието на румънската диаспора. Над 300 хиляди души зад граница гласуваха на изборите и на референдума. Стотици хора, обаче, подадоха оплаквания, че въпреки дългите опашки, изборният ден не е бил удължен след 21 часа и така и не са успели да дадат гласа си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три са изненадите след евровота във Франция
Три са изненадите след евровота във Франция
Продължава разследването на инцидента с малкия самолет край Ихтиман
Продължава разследването на инцидента с малкия самолет край Ихтиман