НОВИНИ

Румъния въвежда задължително ваксиниране на децата от 2019 г.

Румъния въвежда задължително ваксиниране на децата с нов закон за имунизациите. Той ще влезе в сила от 2019-та година. Наказания са предвидени и за родителите - До 2 300 евро ще бъде глобата за онези, които откажат да се информират за рисковете при отказ от ваксиниране на децата си.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:16, 03.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Причина за строгата мярка е избухналата епидемия от морбили в Румъния. От февруари 2016 година досега са регистрирани повече от 8 200 случая на дребна шарка сред деца и възрастни.

Изчисленията на здравните власти показват, че в момента на незабавна имунизация подлежат повече от 170 000 деца в страната. В опит да се справи с проблема румънският министър на здравеопазването уволни регионалните здравни инспектори в местата с ниска степен на ваксинация и обеща закон за ваксините, който вече е факт.

Флориан Бодог, министър на здравеопазването: Родителите ще бъдат санкционирани само ако откажат да участват в семинарите, на които ги информират за рисковете при отказ от ваксиниране. На практика родителят има право да откаже, но трябва да приеме, че той поема отговорност за последствията.
Лекар: Има много родители, които отказват да ваксинират децата си, и много малко, които искат ваксинация по избор... Или не са запознати, или не се интересуват. Тези, които се отказват, отказват или всичко, или ваксините на детето до една година, ето затова имаме подобни епидемии.

На глоби подлежат здравните инспектори, а лекарите, които не ваксинират малките си пациенти и не инфромират коректно родителите за страничните ефекти от използваните препарати, дори могат да изгубят практиката си. Правилата за ваксинация се затягат в цяла Европа, където отказът от имунизации повиши значително заболеваемостта от морбили, варицела и заушка, сочат данните на европейски център за превенция и контрол на болестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима са задържани след полицейска акция в аптека
Трима са задържани след полицейска акция в аптека
Полицаи от Благоевград излязоха на протест
Полицаи от Благоевград излязоха на протест