НОВИНИ

Румънци масово купуват дърва и пелети от складовете в Русе

Румънци масово купуват дърва за огрев и пелети от складовете в Русе, независимо от поскъпването им през този сезон. От бранша твърдят, че за северните ни съседи решаваща понякога е цената, а в други случаи бързината на доставката.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
14:50, 05.11.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Средно по 4 души от Гюргево на ден пазаруват дърва и пелети само в един от складовете в Русе преди началото на зимата. Определящи са не толкова разликите в цените, колкото разстоянията.

Вяра Иванова - управител на фирма за отоплителни материали: Напълно нормално - Гюргево е на 6 километра... Съвместяват се трима души, товарят по 4-5 тона, или 6, или 10 тона... Ако от Гюргево трябва да отиде до Букурещ, за да си купи хубави пелети или дърва на малко по-ниска цена, той предпочита да дойде в Русе, да си ги купи. Просто мостът е 6 км, а пък до Букурещ са му 40-50- километра.

Вяра Иванова управлява склад за строителни и отоплителни материали в Русе. Казва, че всички цени - на дървата, пелетите и на въглищата, са скочили нагоре. Обяснението на хората в бранша е, че в България и в съседна Румъния запасите в горите са на изчерпване.

Вяра Иванова - управител на фирма за отоплителни материали: Дървата, ако миналата година са били 200 лева на тон, сега са 220 на тон-и то още в топлото време.
Панайот Панайотов: Зимата се топлим на дърва, миналата година си взех от тук и цената беше много добра.

В Русе и региона вече съществуват 4-5 крупни производители на пелети. Но на българския пазар в момента се предлагат и произведени в Румъния и в Австрия продукти, които струват от 350 до 480 лева на тон. Цените при северните ни съседи обаче, са по-високи.

Вяра Иванова - управител на фирма за отоплителни материали: Австрийците изкупиха повечето гори на румънците и сега произвеждат пелети.

Горските масиви намаляват всяка поредна година, заради пожари или бракониери, казват още от бранша. А прогнозата им е, че цените на материалите за огрев ще продължат да растат плавно нагоре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС призова Пакистан да се грижи за сигурността на своите граждани
ЕС призова Пакистан да се грижи за сигурността на своите граждани
Община Сандански осигури фелдшери за 38 села
Община Сандански осигури фелдшери за 38 села