COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Румънци масово купуват дърва и пелети от складовете в Русе

Румънци масово купуват дърва за огрев и пелети от складовете в Русе, независимо от поскъпването им през този сезон. От бранша твърдят, че за северните ни съседи решаваща понякога е цената, а в други случаи бързината на доставката.

от Виолета Никифорова
14:50, 05.11.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Средно по 4 души от Гюргево на ден пазаруват дърва и пелети само в един от складовете в Русе преди началото на зимата. Определящи са не толкова разликите в цените, колкото разстоянията.

Вяра Иванова - управител на фирма за отоплителни материали: Напълно нормално - Гюргево е на 6 километра... Съвместяват се трима души, товарят по 4-5 тона, или 6, или 10 тона... Ако от Гюргево трябва да отиде до Букурещ, за да си купи хубави пелети или дърва на малко по-ниска цена, той предпочита да дойде в Русе, да си ги купи. Просто мостът е 6 км, а пък до Букурещ са му 40-50- километра.

Вяра Иванова управлява склад за строителни и отоплителни материали в Русе. Казва, че всички цени - на дървата, пелетите и на въглищата, са скочили нагоре. Обяснението на хората в бранша е, че в България и в съседна Румъния запасите в горите са на изчерпване.

Вяра Иванова - управител на фирма за отоплителни материали: Дървата, ако миналата година са били 200 лева на тон, сега са 220 на тон-и то още в топлото време.
Панайот Панайотов: Зимата се топлим на дърва, миналата година си взех от тук и цената беше много добра.

В Русе и региона вече съществуват 4-5 крупни производители на пелети. Но на българския пазар в момента се предлагат и произведени в Румъния и в Австрия продукти, които струват от 350 до 480 лева на тон. Цените при северните ни съседи обаче, са по-високи.

Вяра Иванова - управител на фирма за отоплителни материали: Австрийците изкупиха повечето гори на румънците и сега произвеждат пелети.

Горските масиви намаляват всяка поредна година, заради пожари или бракониери, казват още от бранша. А прогнозата им е, че цените на материалите за огрев ще продължат да растат плавно нагоре.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Моретата и океаните - много по-топли от очакваното
Моретата и океаните - много по-топли от очакваното