НОВИНИ

Румънският премиер похвали страната ни, че се справя с бежанската криза

Съвместното участие на България и Румъния в укрепването на източния фланг на НАТО, мигрантската криза и сътрудничеството в енергийната сфера бяха централни теми в срещата на българския премиер Бойко Борисов с румънския му колега Дачиан Чолош. Двамата се договориха и за общи действия с цел скорошно отпадане на канадските визи за гражданите на Румъния и България.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:02, 01.06.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Дачиан Чолош заяви пред Бойко Борисов, че България и Румъния работят еднакво добре по охраната на граничните си пунктове и похвали българския премиер за начина, по който страната ни се справя с бежанската криза.

Дачиан Чолош - министър-председател на Румъния: Страната ви опазва външните си граници все едно е държава от Шенген. Понеже България си върши много добре работата като външна граница на ЕС,това е голямо предимство за ЕС и Румъния.
Бойко Борисов - министър-председател: На практика и двете държави показаха, че се справят във всички случаи не по-зле, дори по-добре от много шенгенски държави.

Затова и Борисов изрази надежда, че тази несправедливост да не сме част от Шенгенското пространство ще отпадне скоро. Двамата премиери се договориха и за общи действия по укрепването на източния фланг на НАТО и съвместни учения на територията на Черно море.

И Борисов, и Чолош изтъкнаха важността на подписания преди два дни договор за изграждането на междусистемната газова връзка с Румъния. Българският премиер благодари на румънския си колега,че след години бавене и спънки проектът най-после е в ход.

Бойко Борисов: Срокът е до два и половина - три месеца да бъде готов за експлоатация.

Борисов уточни, че и той и Чолош са поели ангажимент да наблюдават процеса. Стана ясно още, че двамата премиери подготвят съвместно писмо до канадското правителство с покана за посещение на техни министри и съвместни действия с Евросъюза за отпадане на канадските визи за гражданите на двете държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирогов подписа договора за 2016-а със Здравната каса
"Пирогов" подписа договора за 2016-а със Здравната каса
Лидерите на ПСЮИЕ се обединиха в усилията си за справяне с мигрантската криза
Лидерите на ПСЮИЕ се обединиха в усилията си за справяне с мигрантската криза