Хиляди румънци настояват за оставка на правителството

След бурята не последва спокойствие - това са коментарите за ситуацията в Румъния. Въпреки че правителството оттегли спорния указ за декриминлизиране на редица закононарушения, румънците не се отказват от протестите и вече искат оставката на кабинета. Шестият пореден ден нa гражданското недоволство изкара по улиците на страната около половин милион души! Очаква се в парламента днес да бъде изслушано предложение от опозиционните партии вот на недоверие срещу кабинета на премиера Сорин Гриндяну. Вотът е иницииран от Национално-либерална партия и Съюз "Обединени ще спасим Румъния".

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
преди 3 години
Чете се за: 00:55 мин.
По света

250 хиляди - толкова според медиите е имало само в Букурещ, още толкова са протестирали из цялата страна! Действията им принудиха правителството на Сорин Гриндяну да оттегли указа, който декриминализира редица деяния и прави злоупотребата с власт наказуема със затвор, само ако е в размер над 44 хиляди евро, което на практика оневинява стотици политици, които в момента са разследвани за корупция.

Доверието обаче, вече е предадено и румънските граждани искат оставката на кабинета. Тези хора не ни представляват, те не са румънското общество, то е тук - на площада, не в парламента, и скандираха - "Kрадци" и "Оставка".

- "Вече не вярвам на правителството, да те казаха, че отменят указа, но той ще бъде гледан в парламента. А там има 100 депутати, които или са разследвани или са обвинение в корупция, така че за мен това е явен конфликт на интереси. Те не могат обективно да обсъдят нещо, което ги засяга пряко."
- "Надявам се правителството да падне, това искаме, защото смятам, че са кръгли нули - във всичко! Имат нула уважение към нас и си мислят, че имаме нула достойнство, Но те са тези, които го нямат!"

Премиерът Сорин Гриндяну вече заяви, че няма да се оттегли, защото това би означавало предателство, към онези, гласували за Социалдемократическата партия. Стратегическо отстъпление или реално съобразяване с обществото - това се питат политолози и анализатори.

Предстои да бъде изготвен законопроект по спорната тема, който ще бъде обсъждан както от парламента, така и в обществото, обеща Гриндяну. Събитията в Румъния имат широк международен отзвук - девет западни сили, сред които Германия и САЩ, изразиха загриженост и допълниха, че подобни действия биха могли да подкопаят позициите на страната в ЕС и НАТО.

Топ 24
Най-четени