НОВИНИ

Румяна Бъчварова за казуса „Скрипал“: Повече доказателства за по-крайна мярка

В студиото на „Панорама“ началникът на политическия кабинет на премиера заяви, че за по-крайни мерки спрямо Русия по казуса „Скрипал“ се искат повече доказателства от британска страна. Тя определи българската позиция като „принципна“.Бъчварова определи срещата на върха във Варна ЕС-Турция като „едно от най-значимото външнополотическо събитие, което България е инициирала последните години“.

bnt avatar logo
от БНТ
21:29, 30.03.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Решението за руските дипломати днес е финалът на процес, в който българската позиция премина през няколко последователни етапа, заяви Румяна Бъчварова. България е изразила солидарност с Великобритания и е дала съгласието си да се върне посланикът на ЕС от Москва, допълни тя, като обяви това действие като „силен жест на солидарност“. Тя подчерта, че България е подкрепила и НАТО в решението да се съкрати руската мисия.

По думите на Бъчварова е било решено, че позицията на България трябва да е нюансирана, тъй като британската страна не е показала безспорни доказателства за ролята на Русия в покушението срещу Сергей Скрипал.

Румяна Бъчварова: Въпрос на принципна позиция - дали една политическа позиция може да се обоснове с това, че политическото твърдение е достатъчно да предприеме позиция, или все пак да има по-прецизно отношение към фактите - каквато е българската позиция - и да се прецени, че докато няма безспорни доказателства, ще остави една отворена врата.

Румяна Бъчварова заяви, че България е доказала, че може да действа, когато чужди дипломатически служители са застрашавали националната сигурност.

Румяна Бъчварова: Нашата позиция не върви по логиката да симпатизираш на едната или другата страна, а на принципната преценка на ситуацията. Принципът в случая са безспорните доказателства.
;

Срещата на върха във Варна между ЕС и Турция е едно от най-значимото външнополитически събития, които България е инициирала последните години, заяви Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова: Философията на нашето председателство е, че европейската политика трябва да търси баланс и разбирателство, за да гарантира мира.

Бъчварова допълни, че според нея всички страни на срещата са останали доволни, защото е имало диалог, изказани са били всички притеснения, имало е откровени въпроси и отговори.

Румяна Бъчварова: Усещането ми е, че се счупиха ледовете и от тук нататък имаме повече възможности да продължим с разговорите помежду си.

Бъчварова заяви, че е била свидетел как българската страна може да постави прям въпрос на Турция, като даде за пример разговора между премиера Борисов и президента Ердоган.

;

Според Бъчварова „не е правилно“ в процеса на председателстване на Съвета на ЕС да се намесва национална институция като тази на президента.

Мисля, че този, който е готов да търси решения, е силният политик. Този, който е готов да прецени дребните различия от големите проблеми, също има изключително ценни политически качества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лиса Джерард: Любовта е учител
Лиса Джерард: Любовта е учител
Родители от Благоевград са против новите правила за прием на първокласници
Родители от Благоевград са против новите правила за прием на първокласници