НОВИНИ

Русе отбелязва празника на града

Русе днес отбелязва Деня на храбростта и българската армия и празника на града. По традиция честванията започнаха от църквата „Свети Георги", където Н.В.Пр. Русенският митрополит Наум в съслужение с русенски свещеници отслужи празнична света литургия. На тържествена церемония пред паметника на загиналите в сръбско-българската война русенци отдадоха почит на воините, отдали живота си на Родината.

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 06.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

За празника храмът „Свети Георги" получи дарение от Светогорския манастир Ксенофонт - копие на чудотворна икона на „Св. Георги" - и мнозина днес влязоха, за да се помолят пред нея и да запалят свещ. В църквата се съхранява и частица от мощите на великомъченика, покровител на Русе.

По-късно на централния площад талантите от Общинския детски център за култура и изкуство поздрави русенци и гостите на града.

По традиция тържествената церемония за Деня на храбростта беше на площад „Батенберг", където са били първите военни паради за Гергьовден в Русе, а преди 117 години признателните поколения са издигнали паметник в чест на загиналите в Сръбско-българската война.

проф. Николай Ненов - директор на Историческия музей: Ние стоим на една необикновено място, при паметник, който почита едни от първите загинали българи във война, в която ние отстояваме себе си и собствената си воля, която сме показали пред света как искаме да живеем.
Галин Григоров - областен управител на Русе: Нека този празник продължава да ни обединява като народ, защото историята е доказала, че когато сме единни и Родината ни е силна.

Русенски свещеници отслужиха заупокойна молитва в памет на падналите за свободата на Родината и благодарствен молебен. Десетки поднесоха своята почит пред героизма на българските воини, поднасяйки цветя.

Надежда Мерджанова: Празник на българския дух, на българската армия и герои, които са дали живота си за нашата Родина, за да бъдем това, което сме днеска.

Празникът тази вечер продължава с концерт на Васил Найденов на площад „Свобода".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус се запали на АМ „Хемус“
Автобус се запали на АМ „Хемус“
Порто стана шампион на Португалия за 28-и път
Порто стана шампион на Португалия за 28-и път